Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Χωρίς επανάπαυση, δίνουμε μάχη υπερκάλυψης!

RIZOSPASTIS

Οπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία αυτήν την περίοδο ξεδιπλώνεται ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα των ΚΟ στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές, με όλα τα όπλα με τα οποία μας έχει εφοδιάσει το Κόμμα. Το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση, το νέο φυλλάδιο, το πλούσιο υλικό από τις παρεμβάσεις και προτάσεις στη Βουλή.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι - κάτω και από την παρέμβαση των κομμουνιστών - η συζήτηση μέσα στον λαό έχει «φουντώσει», ότι στη συνείδηση μεγάλης μερίδας του κόσμου συντελούνται διεργασίες για το σήμερα και το αύριο.

Η επιτυχία της απεργιακής μάχης της 9ης του Νοέμβρη, με κόσμο από πλήθος νέων επιχειρήσεων και κλάδων στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και τους γύρω νομούς να επιλέγει τον δρόμο της οργάνωσης του αγώνα, τα συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, οι αγωνιστικές εστίες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς δίνουν τον τόνο της περιόδου. Επιπλέον, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Κόμματος για οικονομική ενίσχυση από λαϊκές δυνάμεις σε μια περίοδο που - εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας - η πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες, η άνοδος του προβληματισμού για τις πολιτικές εξελίξεις και τη διέξοδο και η αυξημένη διάθεση κόσμου να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ, μας έχουν εφοδιάσει με αισιοδοξία και έχουν θέσει ψηλά τον πήχη προκειμένου να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους λαϊκούς ανθρώπους και με το κουπόνι στο χέρι.

Η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτό το έδαφος δίνει τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, έχοντας καλύψει το 79,11% του πλάνου και καταφέρνοντας να ξεπεράσει το αντίστοιχο περσινό «κλείσιμο».

Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης προπορεύονται ΤΟ που συνδυάζουν μια σειρά από χαρακτηριστικά στην οργάνωση της δουλειάς: Την έγκαιρη συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα και τις ΚΟΒ αλλά και τον συχνό έλεγχο, τη συνεχή ανατροφοδότηση, την ανταλλαγή πείρας. Το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με το κουπόνι στο χέρι, την αξιοποίηση για την επιτυχία της εξόρμησης των φίλων του Κόμματος, αλλά και το πνεύμα πρωτοβουλίας για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν δυσκολίες που εμφανίζονται.

Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Ερευνας έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας τα παραπάνω, να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης, ξεπερνώντας και ιδιαίτερες δυσκολίες όπως, για παράδειγμα, την εκτεταμένη τηλεργασία στους χώρους ευθύνης της ΤΟ. Από την άλλη, η ΤΟ Λαγκαδά - αντιλαμβανόμενη τη σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή των φίλων του Κόμματος - έχει κατορθώσει να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των οπαδών που συμβάλλουν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, ενώ αξιόλογη είναι και η προσπάθεια με οικογένειες αγωνιστών της περιοχής που, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού ΚΚΕ παντού, ενισχύουν από το υστέρημά τους. Τέλος, στην ΤΟ των Κατασκευών ξεχωρίζει η μεγάλη ανταπόκριση στην οικονομική ενίσχυση σε χώρους που όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύξαμε πολύμορφη δράση, όπου οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στους αγώνες και αναγνωρίστηκαν από τους συναδέλφους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μετρό δεκάδες εργαζόμενοι συνέβαλαν στην υλική στήριξη του Κόμματος, κάνοντας πράξη το «λίγα από πολλούς» και αναγνωρίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη ύπαρξης και δράσης του Κόμματος μέσα στα εργοτάξια.

Στοιχείο που συμβάλλει στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης αποτελούν οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από αρκετές ΚΟΒ, που πραγματοποιήθηκαν με το μεράκι και τη δημιουργικότητα συντρόφων και οπαδών αλλά και που αναδεικνύουν πτυχές ιστορικού και πολιτισμικού περιεχομένου, όπως αυτή της ΚΟΒ Μηχανικών με τη δημιουργία πινάκων αντιπολεμικού χαρακτήρα, εμπνεόμενων από τις δημιουργίες Σοβιετικών καλλιτεχνών ή της ΚΟΒ Δημόσιας Διοίκησης με τη μελοποίηση ποιημάτων του Μπρεχτ.

Στην εκπνοή του Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία διακατέχονται από ανήσυχο πνεύμα για την κάλυψη των στόχων, τόσο αυτές που έχουν μείνει πιο πίσω και φιλοδοξούν να καλύψουν γρήγορα το χαμένο έδαφος, όσο και αυτές που προπορεύονται, αλλά τώρα βάζουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα με στόχο την υπερκάλυψη. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία παίζει η δουλειά των μελών των καθοδηγητικών οργάνων συνολικά, τόσο με την προσωπική τους συμβολή στην Οικονομική Εξόρμηση ώστε να δίνουν τον τόνο υπερκάλυψης των πλάνων, να διαπαιδαγωγούν ευρύτερα, όσο και με το να στηρίζουν συγκεκριμένα τη δουλειά των ΚΟΒ που υπολείπονται.

Στην καρδιά των εορταστικών ημερών οι ΚΟΒ κάθε άλλο παρά έχουν ανακόψει την πλούσια δραστηριότητά τους που ξεδιπλώνεται με συνεστιάσεις, συσκέψεις και περιοδείες, διαμορφώνοντας έτσι συνεχώς νέο έδαφος για να επεκτείνεται η δουλειά με το κουπόνι, να φτάνει αυτό σε περισσότερους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Αλλά και η ίδια η περίοδος των εορτών εντάσσεται στο σχέδιο των Οργανώσεων που βάζουν συγκεκριμένα πλάνα γι' αυτές τις μέρες, μαζεύουν εκ νέου «κόκκινα μεροκάματα» και προσφορές για το Κόμμα με βάση και τα δώρα, ενώ οι Οργανώσεις της ΚΝΕ απευθύνονται με τα αγωνιστικά κάλαντα. Ζητούμενο είναι να μη χαθεί ούτε μέρα που δεν θα αποτελεί μέρος της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, να μη μείνει αναξιοποίητος ούτε ένας δίαυλος επικοινωνίας από όπου μπορεί να μεταδοθεί η ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα της Οικονομικής Εξόρμησης φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε κι άλλο το πολιτικό μας άνοιγμα. Κορύφωση της όλης προσπάθειας και δείκτης για την υπερκάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης αποτελεί η επιτυχία της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής συγκέντρωσης στις 28 Γενάρη στο Παλαί ντε Σπορ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του Απόστολου Καλδάρα, από πολυμελή ορχήστρα και τον Γ. Νταλάρα.

Στόχος μας να απευθυνθούμε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο ή νέα που συναντηθήκαμε σε διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε λαϊκό κόσμο της γειτονιάς μας που καθημερινά συναντάμε αλλά δεν έχουμε απευθυνθεί ακόμα με το κουπόνι. Να μιλήσουμε σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις για τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος, την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσής του. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η μάχη να στεφθεί με επιτυχία.


Της
Ελένης ΚΥΓΙΑΚΗ*
* Η Ελένη Κυγιάκη είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ