Την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή για έναν ακόμα μήνα αποφάσισε το δικαστήριο μετά την απολογία της
Copyright 2022 The Associated |
Οι δικηγόροι της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κάνουν δηλώσεις στις Βρυξέλλες |
Στο μεταξύ, πληροφορίες από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως ιταλικά, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για το πολυπλόκαμο δίκτυο της διαπλοκής που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους και στελέχη της ΕΕ, στο έδαφος του αντιλαϊκού καπιταλιστικού οικοδομήματος.
Η «Corriere della Sera» υποστηρίζει ότι πολλά χρήματα έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ και πέρασαν στις τσέπες ευρωβουλευτών που δρούσαν με πρόσχημα τον «ευγενή σκοπό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τον οποίο διαφήμιζε ότι υπηρετούσε και η ΜΚΟ Fight Impunity, μέσω της οποίας διακινούσαν τεράστια ποσά ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Στόχος, όπως γράφεται, ήταν η άσκηση επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, έχοντας στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που πλήρωναν αδρά.
Σε αυτές τις πηγές αποδίδει η εφημερίδα τις 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι Καϊλή - Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες, ενώ προσθέτει ότι οι βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες πως «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, «οι οποίες δεν είναι στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι έρευνες μιλούν για «ένα δίκτυο» που δωροδοκούσε και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή της χώρας του στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Ο Τζιόρτζι αποκάλυψε στην ανάκρισή του ότι τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ τα αναλάμβανε «ο Αλγερινός», ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, που τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσό.
Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα ανά διαστήματα, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», όπως λέει ο Τζιόρτζι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκύπτει μια παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και υπέρ της Μαυριτανίας.
Στο μεταξύ, έρευνα για τον ρόλο του Δ. Αβραμόπουλου στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι ξεκίνησε η Κομισιόν. Σύμφωνα με το «Politico», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέταξε να διερευνηθεί η σχέση αξιωματούχων της ΕΕ με τον Ελληνα πολιτικό, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και από τον ίδιο εξηγήσεις. Ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του Παντσέρι, απ' την οποία έλαβε ως αμοιβή 60.000 ευρώ, πριν αποχωρήσει τον προηγούμενο χρόνο.
Πάντως, ο ίδιος διέψευσε τα περί επείγουσας έρευνας από την Κομισιόν λέγοντας ότι δεν πρόκειται για έρευνα αλλά για διερεύνηση κατόπιν δημοσιεύματος που είχε σκοπιμότητα, ότι ο ίδιος βρέθηκε στη ΜΚΟ αφού πρώτα ζήτησε και έλαβε την άδεια της Κομισιόν, ενώ παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε ότι αυτή αδρανεί.