Το δεύτερο πιο γνωστό όνομα του Μουντιάλ, μετά από αυτό του Μέσι, είναι σίγουρα μιας από τις εταιρείες στοιχημάτων που διαφημίζονταν στα διαλείμματα των αγώνων και σχεδόν μονοπώλησαν τον διαφημιστικό χρόνο στην τηλεόραση.
Οι στοιχηματικές ήταν ο 23ος παίχτης σε κάθε αγώνα και σίγουρα ο πιο ακριβοπληρωμένος αν κρίνουμε από τις προβλέψεις που έκαναν πριν ακόμα ξεκινήσει το Μουντιάλ όσοι γνωρίζουν τη διεθνή αγορά του στοιχήματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ποντάρισμα των 2,1 δισ. ευρώ ανά αγώνα, που κατέγραψε το προηγούμενο Μουντιάλ στη Ρωσία, θα καταρριπτόταν με μεγάλη ευκολία.
Το 2018 ο τζίρος από τα στοιχήματα στους αγώνες του Μουντιάλ άγγιξε τα 136 δισ. ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2014 μέχρι το 2018, ανάμεσα δηλαδή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και της Ρωσίας, ο τζόγος αυξήθηκε κατά 50% και το 2022 αναμενόταν νέα μεγάλη έκρηξη.
Επίσης, το φετινό Μουντιάλ ήταν το πρώτο όπου οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να στοιχηματίσουν διαδικτυακά αυξάνοντας τις προσδοκίες των στοιχηματικών εταιρειών για ακόμα μεγαλύτερους τζίρους. Πόσο μάλλον που η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τουρνουά, αν και σύντομη, είχε εξάψει από νωρίς το ενδιαφέρον εκατομμυρίων Αμερικανών για τη διοργάνωση.
Ανάλογες ήταν οι προβλέψεις και για τη χώρα μας, όπου ο τζόγος ανθεί τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που επικαλούνται τα κρατικά έσοδα από τη νομιμοποίησή του για να διευρύνουν διαρκώς το πεδίο δράσης δεκάδων εταιρειών που δραστηριοποιούνται είτε διαδικτυακά είτε σε φυσικά σημεία.
Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο τζίρος των εταιρειών στοιχημάτων έφτασε στο εξάμηνο του 2022 τα 12,8 δισ. ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδα (τα συνολικά έσοδα μείον τα κέρδη που επιστρέφονται στους νικητές) τα 1,075 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το 2021 ο τζίρος αυτών των εταιρειών διαμορφώθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ.
Την έκρηξη όμως του τζόγου στη χώρα μας την δίνει καλύτερα η σύγκριση με παλιότερες χρονιές: Το 2015 ο τζίρος από τα τυχερά παιχνίδια ήταν «μόλις» 5,7 δισ. ευρώ. Το 2016 σκαρφάλωσε στα 10,8 δισ. ευρώ και το 2017 στα 11,3 δισ. ευρώ. Αυτό που μεσολάβησε ήταν η είσοδος στην αγορά του online στοιχήματος.
Να σημειώσουμε ότι περισσότερα από τα 7 στα 10 άτομα που καταφεύγουν στο ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση από τον τζόγο δηλώνουν ότι προτιμούν τον αθλητικό στοιχηματισμό και ένας στους δύο βρίσκεται εγκλωβισμένος σ' αυτόν για δέκα χρόνια και πάνω.
Πρόκειται δηλαδή για μια χρυσοφόρα βιομηχανία που δεν καταστρέφει μόνο οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας, αλλά και την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, λόγω του εθισμού πολλών απ' αυτούς.