Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Θλίψη για τα θύματα, οργή για το κράτος

Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις όσων επιβίωσαν της τραγωδίας

Eurokinissi

Για κρατική ανυπαρξία, πλήρη έλλειψη ενημέρωσης και βοήθειας συνεχίζουν να κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ορ. Τζίντζας περιέγραψε πώς βρήκε τη μητέρα του απανθρακωμένη στο αυτοκίνητο μαζί με έναν γείτονα, ενώ μίλησε για τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κατέθεσε ότι ενημερώθηκε από τη σύζυγο του γείτονά τους στον Νέο Βουτζά και ότι δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους πολίτες για απομάκρυνση. Συμπλήρωσε ότι είχαν καλέσει την Πυροσβεστική και η απάντηση που έλαβαν ήταν «κάντε ό,τι νομίζετε».

Με λυγμούς κατέθεσε ο Θαν. Μωραϊτης, λέγοντας στο δικαστήριο ότι αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την 92χρονη μητέρα του για να σώσει την οικογένειά του. Πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός πως δεν ήξεραν για νεκρούς είναι ψέματα. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για μας, που κοστολογεί την ανθρωπινή ζωή με 10.000 ευρώ. Τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανείς μας δεν άξιζε να το περάσει αυτό».

Ανάλογες καταγγελίες έγιναν από τον Δ. Σιαπέρα, που έχασε στις φλόγες τη μητέρα του. Η Κωνσταντίνα Σιαπέρα κατέθεσε: «Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Οτι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Αδικα "έφυγαν" τόσοι άνθρωποι».

«Αυτό που έβλεπα και νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν ήταν οι γονείς μου», είπε ο Στ. Μάσχας, που βρήκε τους δύο γονείς του απανθρακωμένους. Ο ίδιος και η Μαρίκα Μάσχα έκαναν λόγο για πλήρη απουσία της Πυροσβεστικής στην περιοχή, όπου «δεν χτύπησε ούτε καμπάνα».

«Τα ξημερώματα, έφτασα στο κτήμα Φράγκου, είδα το σπίτι του αδελφού μου ολοσχερώς καμένο. Διέκρινα το όχημά του στο κτήμα. Εκεί βρήκα και τον σκύλο του. Ηταν άκαυτη η γούνα του και είχε μουμιοποιηθεί. Αυτό μου είπε και ο μάρτυρας που έβαλε τον αδελφό μου στον σάκο», κατέθεσε ο Κ. Τουρναβίτης, αδελφός του Δ. Τουρναβίτη που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Χρ. Σπηλιώτη. «Ηταν η μέρα που η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέττα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι», είπε η κόρη του θύματος, Αλίκη.

Για την απώλεια του συζύγου της μίλησε η μάρτυρας Δ. Ζαφειρίου. Η γυναίκα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε για να του σώσει τη ζωή, όταν οι φλόγες τους έπιασαν εξαπίνης ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητο στην προσπάθεια να φύγουν από την περιοχή. «Ούτε ασθενοφόρο ήρθε ούτε πέρασε αεροπλάνο ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μας άφησαν να καούμε. Δεν υπήρχε τίποτα», είπε.

«Επαιρνα τον σύζυγό μου τηλέφωνο και δεν απαντούσε. Βγήκε από το αυτοκίνητό του για να σωθεί. Μέχρι να φτάσει σε ένα σπίτι, κάηκε», είπε στην κατάθεσή της η μάρτυρας Αγγελική Τζούλια - Δημητροπούλου.

Τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε η ζωή του πατέρα της, όταν ξέχασε κλειδιά του εξοχικού τους στη Νέα Μάκρη, περιέγραψε στο δικαστήριο η Ευαγ. Πλυμάκη. «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι, με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί διότι άκουσε την Ελληνική Αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν», κατέθεσε.

Ο Αριστ. Γραικιώτης, η σύντροφος του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένη στο κτήμα της οικογένειας Φράγκου, όπου κάηκαν 26 άνθρωποι, περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε να την βρει, τελικά έπεσε στη θάλασσα, όπου ένα καΐκι τον περισυνέλεξε. Αυτό το καΐκι περισυνέλεξε και τη σορό της 13χρονης Εβίτας Φύτρου που είχε πέσει από τα βράχια για να σωθεί.

Ο μάρτυρας πήρε την απόφαση να πάει προς τη Ραφήνα για να ψάξει τη σύντροφό του με την μηχανή. «Εκανα ελιγμούς. Φτάνοντας στη λεωφ. Δημοκρατίας, μου προξένησε τρομερή εντύπωση ότι δεν υπήρχε έστω ένας αστυνομικός. Ενας να υπήρχε - 200 μέτρα παρακάτω ήταν το τμήμα - να μην αφήνει τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στο Μάτι, αυτά δεν θα μπλόκαραν και δεν θα καιγόταν ο κόσμος».

Τέλος, πρόσθεσε: «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια. Από κανέναν κρατικό φορέα. Κανείς δεν ειδοποίησε, κανείς δεν βοήθησε. Αυτοβούλως ο καθένας προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε».

Η Αγγ. Κωνσταντάκη, που έμεινε 17 μέρες στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», κατέθεσε ότι ενώ προσπαθούσε να σώσει την μητέρα της η ίδια τυλίχτηκε στις φλόγες. Τότε ο άνδρας της βλέποντας ότι δεν μπόρεσε να σώσει την πεθερά του έσπευσε να βοηθήσει εκείνη. «Με καταδίκασαν να έχω τύψεις ότι εγκατέλειψα τη μητέρα μου και να το έχω βάρος σε όλη μου τη ζωή. Χάσαμε φίλους, γείτονες και δυστυχώς δεν έχω ακούσει από κανένα συγγνώμη. Ολα τα έκαναν πολύ καλά. Αν δεν ήταν καλά καμωμένα τι θα γινόταν;! Τώρα έχουμε 104 νεκρούς και 54 σοβαρά τραυματίες», ανέφερε.

Οι αδελφές Παν. και Αθ. Νικολάου, που έχασαν τη μητέρα τους, κατέθεσαν ότι μόνες τους συμπέραναν ότι είχε απανθρακωθεί στο οικόπεδο Φράγκου. «Η αδελφή μου μπήκε μέσα στο οικόπεδο Φράγκου και βρήκε διάφορα αντικείμενα ανθρώπων. Μας τηλεφώνησαν στις 30 Ιουλίου ότι ταυτοποιήθηκε. Καταλάβαμε ότι η μητέρα μου βρισκόταν στο οικόπεδο από προσωπικά της αντικείμενα που βρέθηκαν».

Ο μάρτυρας Αντ. Κάκαρης κατέθεσε στο δικαστήριο για τα όσα έμαθε για τον θάνατο του αδελφού του. «Ψάχναμε 5 ημέρες μέχρι που έγινε ταυτοποίηση. Μάθαμε ότι κατευθύνθηκε προς θάλασσα με αποτέλεσμα να πέσει στο μποτιλιάρισμα. Εγκλωβίστηκε, περπάτησε προς θάλασσα και δεν κατάφερε να γλιτώσει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ