Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενταση της καταστολής και νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο η κυβέρνηση παραγράφει παρακρατηθέντες Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ, φέρνει νέες αρνητικές ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές που προωθούν το εκτόπισμα μικρών παραγωγών και μεροκαματιάρηδων, προκειμένου να ευνοηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών και των σούπερ μάρκετ και συνεχίζει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Επιτροπές (Οικονομικών, Ποιότητας Ζωής), παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Το επισφράγισμα αυτών των μέτρων, που αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, είναι οι ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο για τη συνολική αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και τη μετατροπή της σε ένα χωριστό ένστολο Σώμα, με αυτονομία αποστολής και κατασταλτική κατεύθυνση μέσα στους ίδιους τους δήμους!

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κονταροχτυπήθηκαν για τις παρακολουθήσεις και τη διαφθορά, όμως σε εμβληματικές ρυθμίσεις, όπως για τους ΚΑΠ, δεν έβγαλαν άχνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τις διατάξεις, στάση που βέβαια χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο ως ολοκληρωμένη ρύθμιση κατά της έλλειψης κυβερνησιμότητας στους δήμους, παραδέχτηκε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε βάρος των λαϊκών αγορών και τον κατασταλτικό χαρακτήρα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι που θα αποσπαστούν από τις Περιφέρειες στον νέο φορέα που δημιουργείται για τη διαχείριση των λαϊκών αγορών δεν χάνουν τις οργανικές τους θέσεις στην Περιφέρεια, όμως αυτό αρνήθηκε να γραφτεί ρητά στο νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος δήλωσε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, όσον αφορά τη δημοτική αστυνομία σημείωσε ότι «η ουσία της αναμόρφωσής της είναι να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κατασταλτικό Σώμα του αστικού κράτους, εξειδικευμένο για δράση, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Πανεπιστημιακή αστυνομία, δικαστική αστυνομία, τώρα δημοτική αστυνομία, με αναβαθμισμένες κατασταλτικές αρμοδιότητες. Το ένα κατασταλτικό Σώμα μετά το άλλο. Αστυνομοκρατία, καταστολή και αυταρχισμός παντού».

Για τις λαϊκές αγορές τόνισε ότι η σημερινή διεύθυνση από καθαρά κρατικός μηχανισμός μετατρέπεται σε φορέα ΝΠΔΔ ενισχύοντας το καθεστώς των παρεμβάσεων, της αυθαιρεσίας, της ανυπαρξίας λογοδοσίας. Εξέλιξη που, αντικειμενικά, χτυπάει και τους μικρούς εμπόρους και πωλητές, οι οποίοι θα συρρικνωθούν και έτσι θα κυριαρχήσουν οι πιο ισχυροί, μαζί με την αυθαιρεσία.

Κατήγγειλε τις διατάξεις για την παραγραφή των ΚΑΠ, τονίζοντας ότι η σιωπή των άλλων κομμάτων και η χλιαρή αντίδραση μετά τις πιέσεις από τη συζήτηση στις επιτροπές της ΚΕΔΕ είναι χαρακτηριστικές της κοινής στρατηγικής, της συμφωνίας τους ότι ο λαός θα πληρώνει τα σπασμένα της αστικής τάξης σε κρίση και «ανάπτυξη».

Απαίτησε εκ νέου την απόσυρση του άρθρου 90 που προβλέπει τη μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Επιτροπές καθώς ακόμα και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής λέει ότι είναι αντισυνταγματικό.

Κυβερνητικές τροπολογίες - προπαγανδιστικά τρικ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκαν και οι προπαγανδιστικές τροπολογίες για το «καλάθι του Αη Βασίλη» και το εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και τους ένστολους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οσον αφορά το πρώτο, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι το «καλάθι του Αη Βασίλη» είναι αντίστοιχο με το «καλάθι - καπαμά» του νοικοκυριού αναδεικνύοντας ότι παρά τα προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης με τα «καλάθια», η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται να αγοράσουν για τις γιορτινές μέρες.

Οσον αφορά τα 600 ευρώ ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η κατεύθυνση της αστυνομίας που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις δεν είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η προστασία των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων είναι εκεί στο πλευρό της εργοδοσίας. Ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεμπερδεύει με 600 ευρώ στους ένστολους και 250 ευρώ στους συνταξιούχους. Απαίτησε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, το λαϊκό κίνημα.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για την πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008. Το πρόσχημα του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, ήταν ότι οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί απαιτούν για την έγκρισή τους υπογραφές και άλλων υπουργών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ