Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν χτες στη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις οι οποίες συνταράσσουν τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ είχε καταδικαστεί σε θάνατο, με την κατηγορία ότι σκότωσε με μαχαίρι δύο μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ και τραυμάτισε άλλους τέσσερις.
Την περασμένη βδομάδα εκτελέστηκε ο 23χρονος Μοχσέν Σακαρί, επίσης με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και το τραυμάτισε με μαχαίρι, καθώς και ότι απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.
Με την ΕΕ να αξιοποιεί υποκριτικά την ένταση της καταστολής από την Τεχεράνη, οι ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις δύο εκτελέσεις, ενώ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ΥΠΕΞ εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν ήταν μία εύκολη τηλεφωνική συνδιάλεξη.
Χτες, επίσης, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ομολόγων της στην ΕΕ, προανήγγειλε ότι έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. «Πρόκειται κυρίως για τους Φρουρούς της Επανάστασης αλλά και για εκείνους που - με εξαναγκαστικά βίντεο - προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο ή να τους τιμωρήσουν», ανέφερε.
Λίγες ώρες αργότερα, το Ιράν επέβαλε κυρώσεις στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5, σε Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και σε πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας, σε αντίποινα για πρόσφατες «παράνομες κυρώσεις» που επέβαλε η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, κατηγόρησε 32 Βρετανούς και Γερμανούς αξιωματούχους και άτομα για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας», προτού διευκρινίσει ότι οι ιρανικές κυρώσεις «τίθενται σε ισχύ σήμερα».