Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Οργή για την επαίσχυντη συμφωνία

Οι ΕΒΕ με τις οργανώσεις και τις ομοσπονδίες τους καταγγέλλουν τη συμπαιγνία κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ

Την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψαν οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, με την κυβέρνηση για τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, νομιμοποιώντας στην πράξη τη νέα φορολογική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση εναντίον τους, καταγγέλλουν δεκάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν κύρια μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Ολες αυτές οι οργανώσεις, με ανακοινώσεις και επιστολές τους προς τις διοικήσεις της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζουν ότι η συμφωνία αυτή δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για τα οποία είχαν εξαγγελθεί οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ότι οι ηγεσίες δεν είχαν κανέναν λόγο να προχωρήσουν σε μια συμφωνία τέτοιου τύπου με την κυβέρνηση και σε αναστολή των κινητοποιήσεων παρά μόνο την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Επιστολές καταγγελίας έχουν αποστείλει ήδη η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Φθιώτιδας.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για ξεπούλημα του αγώνα των ΕΒΕ, καθώς όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα με τη συμφωνία που υπέγραψαν με την κυβέρνηση, αλλά έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από την «αντικειμενικοποίηση» του ΦΠΑ και τα «αντικειμενικά κριτήρια» πετώντας στα σκουπίδια το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για φορολόγηση με βάση τα βιβλία. Καταγγέλλει ως υπονομευτική για την αγωνιστική ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ τη στάση των παραπάνω πλειοψηφιών, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται συσκέψεις, συγκεντρώσεις, δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εφοριών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών. «Η αγανάκτηση των συναδέλφων δεν ήταν μόνο για τη δήλωση περί συνάφειας», σημειώνει η ΟΒΣΑ, «ήταν γενικά για το άδικο φορολογικό σύστημα που δίνει κίνητρα για τη συνένωση των μεγάλων επιχειρήσεων, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ όταν διατηρείται το 25% για ΟΕ και ΕΕ και το 35% για συνεταιρισμούς».

Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει ότι με τη στάση τους οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων βάζουν πλάτη στη συνέχιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που καθημερινά ξεζουμίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα μοιράζοντας από την άλλη μεριά απλόχερα προνόμια και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. «Αυτές οι ηγεσίες», τονίζει, «είναι προσηλωμένες σταθερά και δογματικά στα στενά κομματικά τους συμφέροντα που είναι η πάση θυσία εφαρμογή της "φιλελεύθερης" πολιτικής με όποιο κόστος, πολιτικής που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο». Υπογραμμίζει, δε, ότι παρά τις προσπάθειες των ηγετικών ομάδων του συνδικαλιστικού κινήματος, οι ΕΒΕ κινητοποιήθηκαν. Στην Αθήνα απέκλεισαν εφορίες, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών από την Παναττική Επιτροπή Αγώνα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Αρτα, στην Ηγουμενίτσα, όπου υπήρξε και κλείσιμο των καταστημάτων σε ποσοστό μέχρι 90%.

Η Ομοσπονδία καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να δώσουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις διαδικασίες των συλλόγων και των σωματείων, την απάντηση που αξίζει σε όσους υπονομεύουν τον αγώνα τους. Να απαντήσουν με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη αγώνων μέσα από κλαδικές και τοπικές προσπάθειες σωματείων και ομοσπονδιών, για να αλλάξει αυτή η πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ