Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμώνει το απεργιακό κύμα για μισθούς και δικαιώματα

Πανεθνικές κινητοποιήσεις χτες και προχτές σε Γαλλία και Βέλγιο - Νέα πετυχημένη απεργία στο Μετρό του Λονδίνου

Από τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΚΚΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο
Από τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΚΚΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε χώρες της Ευρώπης, για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Χαρακτηριστικά προχτές Τετάρτη, την ίδια μέρα με την πανεργατική απεργία στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε πανεθνική απεργία στο Βέλγιο, ενώ χτες τη σκυτάλη του αγώνα πήραν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας.

Στο Βέλγιο

Προχτές Τετάρτη, αγωνιστικό ανάστημα ύψωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην πανεθνική 24ωρη απεργία που έγινε στο Βέλγιο, με σημαντική συμμετοχή σε δημόσιες υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, σε Βρυξέλλες, Αμβέρσα, Λιέγη, Σαρλερουά και άλλες πόλεις.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η συμμετοχή σε ομίλους όπως οι «Carrefour», «Delhaize», «Lidl», όπως και η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας που οργανώθηκε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το «Grands Pres» (στη Μονς), το «Mediacite» (στη Λιέγη), το «Left Bank» (στο Σαρλερουά), αλλά και σε μονάδες κολοσσών όπως η «Total» και η «Bayer». Ακόμα, σε βιομηχανικές και εμπορικές ζώνες, όπως Otis, Aquiris, Brucargo, In2com-IPG, Renault Drogenbos, Mercedes-Benz Europa, BMW Louyet και Barry Callebaut.

Κινητοποιήσεις οικοδόμων στην Ελβετία
Κινητοποιήσεις οικοδόμων στην Ελβετία
Στη Γάνδη (Βόρεια Θάλασσα), σχεδόν κανένας από τους 450 ενεργούς λιμενεργάτες δεν δούλεψε για φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βέλγιο συμμετείχαν στις απεργιακές περιφρουρήσεις, αλλά και στην κινητοποίηση στις Βρυξέλλες στα κεντρικά γραφεία της ENGIE (βασικός παραγωγός και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη χώρα). Στην κινητοποίηση κάλεσαν βελγικά σωματεία, διαμαρτυρόμενα για τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και δίνοντας συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων μετά από τις απολύσεις 16 εργαζομένων στην επιχείρηση. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η ΚΟΒ Βελγίου του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι ήταν με αγώνες και διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών τους, με οργάνωση στον χώρο δουλειάς, με σύγκρουση με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ούτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή η πολύμηνη απουσία κυβέρνησης στο Βέλγιο ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές στην Ελλάδα έδωσαν καμία ανακούφιση στους λαούς».

Στη Γαλλία

Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων χτες στη Γαλλία
Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων χτες στη Γαλλία
Σε συνέχεια των σημαντικών εργατικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος στη Γαλλία, χτες οργανώθηκε μια νέα μέρα πανεθνικής αγωνιστικής δράσης, με απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας.

Ξεχώρισε η πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού, οι οποίες «παρέλυσαν» ολόκληρη την πρωτεύουσα, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου συζητούν για την οργάνωση πολυήμερου απεργιακού αγώνα, από την ερχόμενη βδομάδα.

Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση Μακρόν έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο την απεργία στις συγκοινωνίες, όπως είχε κάνει άλλωστε το προηγούμενο διάστημα και με την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα.

Ετσι, ο Γκ. Ατάλ, υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, ειρωνεύτηκε το σύνθημα των απεργών του κλάδου «Καθόλου μετρό, καθόλου προαστιακός», σημειώνοντας: «Θα το επεκτείνω λέγοντας "καμία ενσυναίσθηση" για όλους τους Γάλλους που δεν μπόρεσαν να πάνε στις δουλειές τους, να μετακινηθούν»... Ο δε υπουργός Μεταφορών, Κλ. Μπον, έσπευσε να διαπιστώσει ότι «υπάρχει επαρκής κοινωνικός διάλογος σε αυτές τις εταιρείες», προσθέτοντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να παραταθούν «και οι Γάλλοι να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω»...

Στη Βρετανία

Απεργιακή φρουρά στο Μετρό του Λονδίνου
Απεργιακή φρουρά στο Μετρό του Λονδίνου
Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι απεργιακοί αγώνες και στη Βρετανία. Προχτές Τετάρτη απέργησαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου.

Η νέα απεργία που «παρέλυσε» τα δρομολόγια του Μετρό σε όλη σχεδόν την πρωτεύουσα, διοργανώθηκε από το κλαδικό συνδικάτο RMT, με τους εργαζόμενους να παλεύουν ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και μείωσης του «κόστους» που προωθεί η διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Λονδίνου, Transport for London (TfL).

Οπως καταγγέλλει το συνδικάτο, η εργοδοσία σχεδιάζει την κατάργηση 600 θέσεων εργασίας σε σταθμούς του Μετρό, καθώς και την τροποποίηση της χρηματοδότησης των συντάξεων των υπαλλήλων σε βάρος των συμφερόντων τους.

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι υγειονομικοί.

Την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των νοσηλευτών υπέρ μιας άνευ προηγουμένου εθνικής απεργίας στον κλάδο, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά στην 106ετή ιστορία της κλαδικής ένωσης, τα περίπου 300.000 μέλη του «Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτών» (RCN) σε 176 νοσοκομεία και δομές Υγείας του βρετανικού ΕΣΥ ψήφισαν υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων μεγάλης διαρκείας. Το RCN ζητά μισθολογική αύξηση 5% πάνω από τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πως οι πραγματικές αποδοχές των νοσηλευτών μειώθηκαν 20% από το 2010.

Παράλληλα, στο συνδικάτο UNISON συνεχίζεται έως τις 25/11 η ψηφοφορία για την έναρξη απεργιών από όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων, καθαριστές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.).

Χαρακτηριστικά για την άθλια κατάσταση στο σύστημα Υγείας τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς είναι και μια σειρά στοιχεία που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων στα τέλη Σεπτέμβρη, για να λάβουν ιατρική φροντίδα, θεραπείες, επεμβάσεις, εξετάσεις κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη καταγράφει ότι λόγω των χαμηλών μισθών πολλών νοσηλευτών, το 27% των μελών του RCN κατέφυγε στις Τράπεζες Τροφίμων για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Επίσης, εκπρόσωπος του συνδικάτου UNISON μιλώντας χτες σε κοινοβουλευτικές επιτροπές επισήμανε ότι βασικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τόσο κακοπληρωμένο που εγκαταλείπει τη δουλειά στον κλάδο και ψάχνει για κάπως καλύτερους μισθούς σε σούπερ μάρκετ...

Στην Ελβετία

Στην Ελβετία, σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι οικοδόμοι, με κινητοποιήσεις εδώ και αρκετούς μήνες μπροστά στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Η εργοδοσία θέλει να εφαρμόσει «ευέλικτο» ωράριο, με πρόταση για μέχρι 12 ώρες εργασία τη μέρα και μέχρι 58 ώρες τη βδομάδα, ενώ υπήρχαν και προτάσεις ακόμα και για 78 ώρες τη βδομάδα. Ενώ για τον χειμώνα που «πέφτει» η δουλειά, θέλουν να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις εργοδοτικές ανάγκες. Επιπλέον επιδιώκουν να αλλάξουν τα μισθολογικά κλιμάκια, ειδικά για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας που διατηρούν ακόμα συγκριτικά καλύτερους όρους.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου και τα συνδικάτα απορρίπτουν τις προτάσεις και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες.

Η Ελβετική Ενωση Επιχειρηματιών και η Ενωση Επιχειρήσεων των κατασκευών στη Γενεύη έχουν προσφύγει στις αρμόδιες «διαιτητικές αρχές», κατηγορώντας τα συνδικάτα για «διατάραξη της εργασιακής ειρήνης» λόγω των στάσεων εργασίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση υπέρ των εργοδοτικών ενώσεων.

Στις 7 και 8 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στα γαλλόφωνα καντόνια με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή σε Γενεύη και Λοζάνη, όπου υπήρχε απεργία στα μεγάλα έργα και είχαν νεκρώσει όλα τα μεγάλα εργοτάξια.

Στις 11 Νοέμβρη έχουν αναγγελθεί αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε Ζυρίχη, Βέρνη και σε άλλες πόλεις της γερμανόφωνης Ελβετίας.

Σε Αυστρία και Γερμανία

Απεργιακή μάχη έδωσαν την περασμένη Τρίτη και στην Αυστρία εργαζόμενοι από τους τομείς της περίθαλψης και διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών, που έκαναν και διαδήλωση στη Βιέννη.

Τέλος, στην Εσση της Γερμανίας (όπου βρίσκεται και η Φρανκφούρτη) οι σιδηροδρομικοί προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον ερχόμενο μήνα, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, που μένουν ισοπεδωμένοι αν και η εταιρεία παράγει - όπως τονίζουν - «κέρδη εδώ και χρόνια», με τις ετήσιες πωλήσεις να ανέρχονται πρόσφατα σε 289 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ