Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Κι άλλο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία από την κυβέρνηση

Ψηφίστηκε η τροπολογία για να ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, αν και έχουν καταργηθεί οι «ενδιάμεσες εκπτώσεις»

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις που φέρνουν διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη και «απελευθερώνουν» σταδιακά όλο και περισσότερο το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων προστέθηκε χθες άλλη μία, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει τη λειτουργία τους μεθαύριο Κυριακή 6 Νοέμβρη.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να περάσει στα μουλωχτά, κατά τη συνήθη τακτική, καθώς είχε «φυτευτεί» ως άρθρο σε τροπολογία που είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο, του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μία από τις Κυριακές για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων, στο όνομα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Μετά την κατάργηση αυτού του θεσμού τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση και το υπουργείο έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανοίξουν τα ρολά των καταστημάτων τους την προσεχή Κυριακή.

Βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, στην παρουσίαση της τροπολογίας χαρακτήρισε «άδικη την κριτική» που δέχτηκε η τροπολογία, «καθώς δεν πρόκειται περί νομοθέτησης επιπλέον Κυριακής. Παραμένουμε στον ίδιο ακέραιο αριθμό, όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια».

Ενα ακόμα στιγμιότυπο υποκρισίας χάρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η εισηγήτριά του Χ. Καφαντάρη ρώτησε την κυβέρνηση ...«ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», με τον υπουργό, απαντώντας, να υπενθυμίζει ότι «την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, τα πέντε χρόνια της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ανοιχτά τα καταστήματα κανονικότατα»...

Την τροπολογία καταψήφισε και κατήγγειλε το ΚΚΕ. Ο ειδικός του αγορητής Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί άλλη μια απαίτηση των εμπορικών ομίλων, των μεγαλοεργοδοτών, και πρόσθεσε: «Οσον αφορά τους εμποροϋπαλλήλους, αυτοί βλέπουν τις κυριακάτικες αργίες τους σιγά - σιγά ολοένα να λιγοστεύουν, και προστίθεται ένας ακόμα λόγος για να είναι μαζική η συμμετοχή στην απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοέμβρη».

Θεσσαλονίκη: Απεργία την Κυριακή στο κατάστημα «Νotos»

Απεργία την Κυριακή 6 Νοέμβρη και συγκέντρωση μπροστά στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης, στις 9 το πρωί, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι μέσα από το Σωματείο τους στην επιχείρηση «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ», αντιδρώντας στην παραπάνω απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης.

Σε κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα «Notos» και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνεται: «Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 15%, ενώ οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων έχουν μείνει παγωμένοι τα τελευταία 11 χρόνια! Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντί τους είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας μέσα από τα σωματεία μας.

Αυτή η απεργία μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και στο κράτος και να δημιουργήσει μαχητικό κλίμα μπροστά στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου εκατοντάδες σωματεία με χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους σε όλη τη χώρα θα δείξουν ποιος έχει την πραγματική δύναμη και θα βροντοφωνάξουν "ως εδώ". Καμία αναμονή!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ