Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Βρίσκουν συνεχώς πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Στους 21 οι νεκροί, ανάμεσά τους 13 παιδιά

Είκοσι ένας νεκροί είχαν εντοπιστεί μέχρι χτες το βράδυ στο ναυάγιο που σημειώθηκε την Τρίτη στην Εύβοια, στον Καφηρέα, αριθμός που αναμενόταν να αυξηθεί. Οι πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 13 παιδιά. Το σκάφος, όπου επέβαιναν 68 άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων βυθίστηκε την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 12 άτομα που έχουν μεταφερθεί στην Κάρυστο, τα 10 εκ των οποίων εντοπίστηκαν πάνω στη βραχονησίδα Μανδηλού. Το σκάφος που βυθίστηκε ξεκίνησε από τη Σμύρνη και κανείς από τους επιβαίνοντας δεν φορούσε σωσίβιο. Πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν. Για άλλη μια φορά οι ξεριζωμένοι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Χτες το πρωί είχε ανασυρθεί από πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ο πρώτος νεκρός της τραγωδίας, στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή, επιχείρηση που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες προχτές. Περισυνελέγη από τους λιμενικούς και μεταφέρθηκε στο «Διόκλειο» Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο παραπλέοντα πλοία, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.

Η νέα τραγωδία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην «αλυσίδα» που έχει μετατρέψει τα νερά του Αιγαίου σε νεκροταφείο ξεριζωμένων, ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να γλιτώσουν από την εξαθλίωση στις χώρες τους.

Οι ευθύνες της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, αναδεικνύονται για άλλη μια φορά τεράστιες. Τα ναυάγια αυτά είναι το αποτέλεσμα του απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που εφαρμόζεται σταδιακά και εντείνει την καταστολή στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο, με τη συνδρομή της Frontex.

Είναι δε άμεση συνέπεια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας το 2016, η οποία επισημοποίησε το εκατέρωθεν «παζάρι» με βάση τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, και με τους κατατρεγμένους να αξιοποιούνται ως διαπραγματευτικό όπλο. Επικύρωσε τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, οδηγώντας τους στα νύχια των διακινητών και σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια, παρά τις διακηρύξεις ΕΕ και κυβερνήσεων από το 2015 για τη - δήθεν - καταπολέμηση των κυκλωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα δρομολόγια του θανάτου στο Αιγαίο(2024-05-14 00:00:00.0)
Αυξάνεται ο θλιβερός απολογισμός(2022-11-11 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου(2019-03-08 00:00:00.0)
Ναυάγιο με 16 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες(2018-03-20 00:00:00.0)
Εξαρση περιστατικών στις «πύλες» εισόδου(2014-05-29 00:00:00.0)
Τραγωδία με πρόσφυγες στη θάλασσα της Νάξου(2002-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ