Είχε προηγηθεί, στις αρχές Οκτώβρη, η «Κύρωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» και έρχονται η κωδικοποίηση «του ΦΠΑ και των λοιπών έμμεσων φορολογιών», της «φορολογίας περιουσίας», της «άμεσης φορολογίας» κ.ά.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, «πρόκειται για μία προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική, που εντάσσεται ως μεταρρύθμιση στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης», δηλαδή είναι προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου σε βάρος του λαού για να εισπράξουν τα δισ. του Ταμείου οι επενδυτές, ενώ σημείωσε ότι «μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των νέων κωδίκων από τη Βουλή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταψήφισε το νομοσχέδιο επειδή, κατά τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Τρ. Αλεξιάδη δεν προηγήθηκε «κοινωνικός διάλογος» με τους «κοινωνικούς εταίρους», ωστόσο έδωσε «συγχαρητήρια στην κυβέρνηση» για το «έργο αυτό» αλλά και γιατί «κωδικοποιήσατε κάτι δικό μας», δηλαδή αυτόν τον «μεγάλο εκσυγχρονισμό του συστήματος», όπως είπε κυνικά, «που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση», τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς... Καταψήφισαν επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 χωρίς να διαφωνούν με την ουσία του φορολογικού συστήματος.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξαν «τον βαθύτατα ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος», τον οποίο συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις, με τον έναν να πιάνει το νήμα από τον άλλον, εξασφαλίζοντας πλήθος προνομίων και φοροαπαλλαγών στους μεγάλους ομίλους. Κόμματα τα οποία από κοινού στη συνταγματική αναθεώρηση καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθούν τα άρθρα που κατοχυρώνουν συνταγματικά τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, όπως σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα.
Υπενθύμισαν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν το σύστημα της εθελοντικής φορολογίας στους εφοπλιστές. «Αλήθεια, εφόσον είναι ωραίο αυτό το σύστημα της εθελοντικής εισφοράς, γιατί δεν το εφαρμόζετε για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το 86,5% του συνόλου όσων χρωστούν στην εφορία οφείλει μόλις το 2,5%, δηλαδή μικροοφειλές, ενώ το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 78,6% του συνόλου.
«Πεδίον δόξης λαμπρόν», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να εισπράξει από αυτούς, και όχι από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν έχουν να πληρώσουν, αφού έχουν τσακίσει το εισόδημά τους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με την αντιλαϊκή τους πολιτική.
«Κυνηγάτε τους πολλούς που χρωστάνε λίγα και αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν και μπορούν να πληρώσουν», είπε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κρύψει τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε off shore και ανώνυμες εταιρείες, σε φορολογικούς παραδείσους, μετοχές κ.λπ.
Τόνισαν ότι σταθερά το 90% με 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προκύπτουν από το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, με τη συμμετοχή των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, να είναι εντελώς συμβολική και από πάνω να είναι αυτοί που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τις φορολογικές δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις τους. Και αυτή η αναλογία παραμένει σταθερή και αμετάβλητη με οποιαδήποτε σύνθεση κυβέρνησης και αν πέρασε.
Υπογράμμισαν ότι τώρα κωδικοποιούνται όλες εκείνες οι διατάξεις που διευκολύνουν την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της λαϊκής στέγης και της περιουσίας ακόμα και για μικρές οφειλές προς το Δημόσιο.