Αρκετούς υπουργούς από τις κυβερνήσεις των προκατόχων του, του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας, «ανακυκλώνει» στο κυβερνητικό σχήμα που συγκρότησε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιχειρώντας να διατηρήσει ένα «ενωτικό» προφίλ και μια εικόνα «σταθερότητας», ενώ εντείνονται παραπέρα οι σφοδρές ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στη Βρετανία και παραμένει το σκηνικό «κινούμενης άμμου» στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Ετσι, σε ό,τι αφορά θέσεις - κλειδιά της νέας κυβέρνησης, παραμένει υπουργός Εξωτερικών ο Τζέιμς Κλέβερλι, Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ και Αμυνας ο Μπεν Γουάλας. Στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο Σούνακ επανέφερε την Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία είχε παραιτηθεί λίγο πριν την πτώση της Τρας, τυπικά με αφορμή τη χρήση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για υπηρεσιακούς σκοπούς. Ο δε Ντόμινικ Ράαμπ επέστρεψε ως αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, θέσεις που κατείχε και στην κυβέρνηση Τζόνσον.
Καθώς καταγράφονται έντονες ενδοαστικές κόντρες και παζάρια γύρω από το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση των συμφερόντων των βρετανικών μονοπωλίων, με απόφαση του νέου πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ ανέβαλε την παρουσίαση του νέου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος για τις 17 Νοέμβρη, αντί για τις 31 Οκτώβρη όπως ήταν προγραμματισμένο.
Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του Σούνακ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε χτες ότι αίρεται η πρόσφατη απόφαση της Τρας να επιτραπεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking). Η εν λόγω τεχνική θεωρείται ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο ΕΕ - Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο εκπρόσωπος του Σούνακ τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων του Πρωτοκόλλου θα περάσει από το κοινοβούλιο παράλληλα με τη συνέχιση των συνομιλιών με την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, για τους εργαζόμενους και τον λαό της Βρετανίας, που έρχονται αντιμέτωποι με την έκρηξη του πληθωρισμού («τρέχει» με ρεκόρ 40ετίας), ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι έρχονται νέες «δύσκολες αποφάσεις». Αντίστοιχα και χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, αρνήθηκε να δεσμευτεί για αυξήσεις των συντάξεων στο ύψος του πληθωρισμού.