Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Κάτω τα χέρια από την Υγεία και την Ασφάλιση

Ενώ οι εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά των κυβερνητικών μέτρων, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε ακόμα και τη συζήτηση για το ασφαλιστικό!

«Επείγουσα» συμμετοχή του ΕΚΑΒ στην καταδίκη των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης
«Επείγουσα» συμμετοχή του ΕΚΑΒ στην καταδίκη των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης
Στους δρόμους του αγώνα για να διεκδικήσουν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων, για να υψώσουν φωνή υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργασιακών τους δικαιωμάτων βρέθηκαν χτες οι υγειονομικοί. Παραμερίζοντας τη συμβιβασμένη ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία περιόρισε τα αιτήματα της χτεσινής κινητοποίησης σε αόριστες διακηρύξεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα Υγείας, την πρόσληψη προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων, καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία, που χτυπάει την Κοινωνική Ασφάλιση, και απαίτησαν βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας.

Υγειονομικοί από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες πρόνοιας, συγκεντρώθηκαν στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και με προπομπό ασθενοφόρα και μηχανές του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πορεύτηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους, στα πανό, τα συνθήματά τους, βρέθηκε η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό: «Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης», έγραφαν τα πανό που συμπληρώνονταν από τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, για ασφάλιση και υγεία, ενότητα και πάλη», «Οχι στα ιατρεία τα απογευματινά, τα νοσοκομεία δεν είναι μαγαζιά» και «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία».

Με συνθήματα αποδοκιμάστηκαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες: «ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ του Σημίτη μαγαζί» και «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Με δικό τους μπλοκ και πανό συμμετείχαν στην πορεία οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ και στα νοσοκομεία
Με δικό τους μπλοκ και πανό συμμετείχαν στην πορεία οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ και στα νοσοκομεία
Απαίτησαν ακόμα προσλήψεις, χρηματοδότηση της Υγείας - Πρόνοιας, διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η πορεία, μετά από ολιγόλεπτη στάση στο υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Εκεί αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Εκτ. Νασιώκα και το γενικό γραμματέα Χαρ. Σοφιανό. Στη συνάντηση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, περιορίζοντας τα αιτήματα της κινητοποίησης αναφέρθηκε, στις προσλήψεις και τα μισθολογικά ζητήματα, στα οποία δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση. Στο ζήτημα των προσλήψεων προηγούμενων ετών που καθυστερούν η ηγεσία του υπουργείου απάντησε ότι οι διαδικασίες είναι ούτως ή άλλως χρονοβόρες, ότι θα προσληφθούν 1.000 συμβασιούχοι μέσα στο 2002 και ότι θα ασκηθούν πιέσεις και για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πέραν των 500 - 600 που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Για το ζήτημα των επιδομάτων, οι εκπρόσωποι του υπουργείου είπαν ότι θα ενημερωθούν σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα φλέγοντα ζητήματα της απόσυρσης των αντιασφαλιστικών μέτρων, των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, της απαράδεκτης λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, έθεσε στη συνάντηση η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Λ. Μεθωνιού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου όμως και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν τα «άβολα» θέματα. Τη στάση αυτή καταδίκασε η Λ. Μεθωνιού, η οποία αποχώρησε από τη συνάντηση - παρωδία.

«Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι σε πλήρη αντίθεση με τα πρωτοβάθμια σωματεία που απαίτησαν απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης», επισήμανε η Λ. Μεθωνιού στο «Ρ». «Παίζει, συνέχισε, μαζί με την κυβέρνηση, ένα σικέ παιχνίδι, με στόχο να αμβλυνθούν η αγανάκτηση και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να διευκολυνθεί η επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών σε βάρος της δημόσιας δωρεάν Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και των κατακτήσεων των εργαζομένων».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, κατέληξε, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, να δώσουν αγωνιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αρεως, προκηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία για όλα τα σωματεία στις 3 Απρίλη 2002. Η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα είναι η μόνη διέξοδος για την οργάνωση της πάλης των υγειονομικών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ