Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σταθερά στο «στόχαστρο» της ΕΕ

Νέα περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν σε όλες τις χώρες της περιοχής

Νέες επαφές σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς με Ρωσία και Κίνα στην περιοχή.

Οπως ανακοινώθηκε, αύριο θα βρεθεί στη Βόρεια Μακεδονία, την Πέμπτη σε Κόσοβο και Αλβανία, την Παρασκευή σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Σερβία, για να καταλήξει το Σάββατο στο Μαυροβούνιο.

Χτες, εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει στα Τίρανα, στις 6 Δεκέμβρη. Ο ίδιος τόνισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν βασική προτεραιότητα για την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται ο ένας τον άλλον».

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, από 3,1% σε 3,4%. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η περιοχή επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «μία ακόμα καταιγίδα» στην οποία «η περιοχή οδηγείται». Ετσι, οι εκτιμήσεις της για το 2023 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω φτάνοντας στο 2,8%.

Σερβία: Σχηματίστηκε κυβέρνηση 7 μήνες μετά τις εκλογές

Στο μεταξύ, καθώς η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή επιδρούν και στις ενδοαστικές διεργασίες, στη Σερβία, χρειάστηκαν σχεδόν 7 μήνες για να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περασμένου Απρίλη, στις οποίες το κόμμα του Προέδρου της χώρας, Αλ. Βούτσιτς (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα) ήρθε μεν πάλι πρώτο, αλλά χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης παραμένει η Αννα Μπρνάμπιτς, ενώ επανέρχεται ως ΥΠΕΞ ο Ιβιτσα Ντάτσιτς (ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος που επίσης στηρίζει την κυβέρνηση).

Απουσιάζουν ωστόσο μέλη του προηγούμενου σχήματος, όπως ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τη Ρωσία, Αλ. Βούλιν, αλλά και η μέχρι πρότινος υπουργός Ενέργειας και οπαδός της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με τη Δύση, Ζόρανα Μιχαήλοβιτς.

«Αυτή είναι μια φιλοσερβική κυβέρνηση, δεν υπάρχει Ανατολή ή Δύση, είναι μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα», ισχυρίστηκε η πρωθυπουργός Αννα Μπρνάμπιτς.

Ρουμανία: Παραίτηση του υπουργού Αμυνας λόγω δηλώσεων για την Ουκρανία

Στο μεταξύ, στη Ρουμανία παραιτήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας (προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), Βασίλε Ντίνκου, μετά από δηλώσεις που έκανε στις αρχές του μήνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας θέμα για διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν σε απώλεια ουκρανικών εδαφών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι χώρες του κόσμου, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να διαπραγματευτούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και να διασφαλίσουν την ειρήνη με τη Ρωσία. Μόνη της η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, γιατί η πολιτική τάξη στην Ουκρανία, αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε καθαρή πολιτική αυτοκτονία να αναλάβει την απώλεια εδαφών».

Αντιδρώντας έντονα, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, είπε ότι ο Ντίνκου «θα έπρεπε να διαβάζει τις ειδήσεις πιο συχνά για να ανακαλύψει τη θέση της Ρουμανίας. Η Ουκρανία αποφασίζει μόνη της πώς θα διαπραγματευτεί». Ο δε πρωθυπουργός, Νικολάε Τσιούκα (από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα) είπε ότι η γνώμη του υπουργού Αμυνας «δεν είναι γνώμη της κυβέρνησης».

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Ντίνκου ανέφερε ότι «η απομάκρυνσή μου από τη θέση μου είναι απαραίτητη ώστε να μην μπλοκαριστούν μια σειρά από σχέδια που είναι απολύτως απαραίτητα για (...) το υπουργείο και για τον στρατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ