Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Νέα βήματα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και το ξεχείλωμα του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες

Τις ολέθριες συνέπειες αναδεικνύει η Ομοσπονδία Φαρμάκου

Από κινητοποιήσεις για το ωράριο στις φαρμακαποθήκες
Από κινητοποιήσεις για το ωράριο στις φαρμακαποθήκες
Την υποβάθμιση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, αλλά και τις αρνητικές αλλαγές για τους εργαζόμενους στο Φάρμακο που δρομολογεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Το νομοσχέδιο «έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στην ιδιωτική Υγεία, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησε άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν», κινείται «στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας θα έχει ολέθριες συνέπειες», προειδοποιεί η Ομοσπονδία. Και επισημαίνει ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, μια εξέλιξη που αφορά όλο τον λαό, αφού μετατρέπει τους ασθενείς σε «εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα», τους αναγκάζει «να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια». Επιπλέον, η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας, «καταδικάζει τους ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

«Αέρας στα πανιά» των εργοδοτών στις φαρμακαποθήκες

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου, το νομοσχέδιο φέρνει αρνητικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη «διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών σε 6ήμερη βάση από Δευτέρα έως Σάββατο, χωρίς καμία προϋπόθεση και περιορισμό για τους εργοδότες, αρκεί απλά να το δηλώσουν στον αρμόδιο δήμο». Η εν λόγω ρύθμιση, σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον νόμο Χατζηδάκη, δίνει «αέρα στα πανιά των εργοδοτών, των μεγάλων φαρμακαποθηκών, για να διαλύσουν το ωράριο των εργαζομένων και να θωρακίσουν τα κέρδη τους».

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να επιτρέψουν να διαλυθεί το ωράριο εργασίας και η ζωή τους. Με την πάλη τους να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με διευρυμένα δικαιώματα και ταυτόχρονα να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού δεν συμβιβάζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Φάρμακο. Αντίθετα, για να ικανοποιηθούν χρειάζεται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στο Φάρμακο, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και τη δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Καμία ανοχή - καμία αναμονή. Υπερασπιζόμαστε την Υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα.Αυτό το μήνυμα θα δώσουμε στις 9 Νοέμβρη 2022 στην πανεργατική πανελλαδική απεργία!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την πραγματικότητα επιχειρεί να αναποδογυρίσει η κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση, με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, να ισχυρίζεται ότι τάχα δεν επηρεάζεται η λειτουργία του συστήματος Υγείας. Παρουσιάζει μάλιστα την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών ως ...«κίνητρο για την παραμονή τους στα δημόσια νοσοκομεία».

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, σε ραδιοφωνικό σταθμό με κυνισμό παρουσίασε το νέο κύμα εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, έκανε λόγο για «αύξηση των ωρών που θα λειτουργεί το ΕΣΥ», ανοίγοντας «πιλοτικά και απογευματινά χειρουργεία με μικρή αμοιβή σε χειρουργό και αναισθησιολόγο».

«Φιέστες και κορδέλες» αντί για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση αξιοποιεί και ιδιωτικές δωρεές, με άλλοθι τη χρόνια υποχρηματοδότητηση, για να προωθήσει την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από τη γενίκευση των ΣΔΙΤ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, έστησε ακόμα μια φιέστα με γνωστούς εφοπλιστές, αυτήν τη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ χτες παρόμοιο ήταν το σκηνικό στο Ασκληπιείο Βούλας, προκαλώντας τις αντιδράσεις των υγειονομικών.

Πρόκειται άλλωστε για νοσοκομεία που ρημάζουν, με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο Νοσοκομείο της Νίκαιας να καταγγέλλει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Σχολιάζοντας την περιοδεία των εφοπλιστών που βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να επιτηρήσουν μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό τις «δωρεές», θέτει τα «ρητορικά ερωτήματα»:

«Εβγαλαν άραγε φωτογραφία στις Παθολογικές κλινικές, όπου οι θάλαμοι που χωρούν ένα κρεβάτι έχουν τρία, όπου γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ακροβατικά για να πλησιάσουν τον ασθενή, που οι τουαλέτες των ασθενών είναι κοινόχρηστες εκτός θαλάμων;

Εβγαλαν άραγε φωτογραφία στο 128 όπου πριν από έναν μήνα νοσηλεύτρια έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνά καλώδια;

Πέρασαν από το Ακτινολογικό όπου ο Αξονικός λειτουργεί με 5 γιατρούς (κάποιοι από τους οποίους δουλεύουν και στον Μαγνητικό) με αποτέλεσμα να μη γίνονται πλέον τακτικά ραντεβού και να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι εφημερίες; Οπου ο αγγειογράφος λειτουργεί με έναν γιατρό και στον υπέρηχο οι γιατροί έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα τμήματα;

Προβληματίστηκαν άραγε για το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν υπάρξει πολλές μέρες και κάποιες από αυτές μέρες γενικής εφημερίας που ο Αξονικός δεν έχει εγχυτή λόγω βλάβης και δεν γίνονται αξονικές με σκιαγραφικό σε βαριά περιστατικά όπως οι πολυτραυματίες;

Εδωσε κανείς σημασία στις νοσηλεύτριες που κάνουν μονοβάρδιες, στους τραυματιοφορείς που τρέχουν πανικόβλητοι με τα φορεία για να προλάβουν τα περιστατικά, στις καθαρίστριες που αναλαμβάνουν μία ένα ολόκληρο κτίριο γιατί δεν φτάνουν;».

Οπως σχολιάζουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρόκειται για ερωτήματα που «τα έχει απαντήσει η κυβέρνηση εδώ και χρόνια εφαρμόζοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας όπως και οι προηγούμενες. Το σχέδιο είναι γνωστό: Αφήνουν τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάζουν δημιουργώντας πελάτες για τα ιδιωτικά. Γι' αυτούς είναι κόστος η Υγεία του λαού. Είναι όμως και πεδίο κερδοφορίας, οπότε σκεφτόμαστε και εμείς ότι μπορεί να ψάχνουν σε ποιο τμήμα του νοσοκομείου θα επενδύσουν στο "νέο", ακόμη πιο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ της κυβέρνησης, με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, με τις ΣΔΙΤ ως λύση στην υπολειτουργία των τμημάτων».

Αντίστοιχη απάντηση έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας στις χτεσινές φιέστες για τη δωρεά εφοπλιστικού ομίλου, επισημαίνοντας ότι «μόλις πριν από έναν μήνα ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης άνοιξε πάλι τη συζήτηση για τη διεκδίκηση τμήματος του οικοπέδου του νοσοκομείου μας, καθιστώντας έτσι επισφαλή τον δημόσιο χαρακτήρα του Ασκληπιείου». Και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα καινούργια κτίρια που κατασκευάζονται με χρήματα των ιδιωτών παραμένουν κλειστά, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να τα λειτουργήσει».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ