Νέο «λάδι στη φωτιά» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν ρίχνει τις τελευταίες μέρες ο θάνατος μιας ακόμη έφηβης, της 16χρονης μαθήτριας Λυκείου Ασρα Παναχί.
Το κορίτσι πέθανε στις 13 Οκτώβρη στο σχολείο τής, στην πόλη Αρνταμπίλ, μετά τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από δυνάμεις ασφαλείας, επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα εμβατήριο υπέρ του Σιίτη ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκτός από την Παναχί υπέστησαν ξυλοδαρμό και άλλες μαθήτριες, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να συλληφθούν και άλλες να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Η είδηση ήταν αρκετή, για να φουντώσει εκ νέου τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν υπέρ της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών μετά τον αποτρόπαιο θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη στη διάρκεια κράτησής της από τη λεγόμενη «αστυνομία ήθους» επειδή δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).
Στο μεταξύ, χτες, οι γονείς της Αμινί απέρριψαν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών δεν οφειλόταν σε «χτυπήματα».