Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες «αναταράξεις» στην κυβέρνηση

Νέες «αναταράξεις» στην κυβέρνηση της Βρετανίας προκαλούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της βρετανικής καπιταλιστικής οικονομίας και η όξυνση ενδοαστικών αντιθέσεων, καθώς μόλις 5 βδομάδες μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία των Συντηρητικών, η θέση της φαίνεται ήδη να «τρίζει».

Με φόντο τις «αντιδράσεις των αγορών» και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του σχεδίου οικονομικής διαχείρισης προς όφελος του κεφαλαίου, που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν 3 βδομάδες, οι «προσαρμογές» και «αναδιπλώσεις» που ακολούθησαν από το Λονδίνο, μεταξύ άλλων με ανάκληση εξαγγελιών και αλλαγή του υπουργού Οικονομικών (ανέλαβε ο Τζ. Χαντ στη θέση του Κ. Κουαρτένγκ), δεν φαίνεται να «αρκούν».

Ηδη την Κυριακή τρεις βουλευτές των Συντηρητικών δήλωσαν δημόσια ότι επιθυμούν απομάκρυνση της Τρας από την πρωθυπουργία, ενώ σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100 βουλευτές των Συντηρητικών παρασκηνιακά συζητούν την καθαίρεση και αντικατάστασή της.

Η ίδια η Τρας υποστήριξε χθες ότι «αναλάβαμε δράση για να χαράξουμε μια νέα πορεία ανάπτυξης».

Σημειωτέον, με βάση το τρέχον καταστατικό των Συντηρητικών δεν επιτρέπεται εσωκομματική διαδικασία μομφής κατά του ηγέτη του κόμματος αν δεν έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Σε ένα τέτοιο φόντο ο Γκρ. Μπρέιντι, πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» και υπεύθυνος για τις εσωκομματικές διαδικασίες των Συντηρητικών, συναντήθηκε χτες με την πρωθυπουργό. Ηδη μάλιστα καταγράφονται σενάρια της «επόμενης μέρας», περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τον Ρ. Σουνάκ (βγήκε δεύτερος στην πρόσφατη κούρσα για την ηγεσία του κόμματος), τον υπουργό Αμυνας Μπ. Ουάλας κ.ά.

Ανάκληση εξαγγελιών με κριτήριο την «οικονομική σταθερότητα»

Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ ανακοίνωσε την ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν τρεις βδομάδες από τον προκάτοχό του.

Με δεδομένο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα σε όλες τις «παραλλαγές», μεταξύ των όσων ανακοινώθηκαν είναι ο περιορισμός ακόμα και αυτού του μέτρου που ανακοινώθηκε για «πάγωμα» στους λογαριασμούς Ενέργειας των νοικοκυριών: Το μέτρο περιορίζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αντί για 2 χρόνια που είχε εξαγγελθεί προηγουμένως. Και γι' αυτό το διάστημα, εξάλλου, το μέσο νοικοκυριό αναμένεται τώρα να πληρώνει 2.500 στερλίνες ετησίως, τεράστια αύξηση σε σχέση με τον μέσο ετήσιο λογαριασμό των 1.400 λιρών του 2021.

«Κεντρική ευθύνη για οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα», είπε ο Χαντ, «διορθώνοντας» τις προηγούμενες εξαγγελίες του Λονδίνου για μεγάλο κρατικό δανεισμό στην κατεύθυνση της κάλυψης νέων φοροαπαλλαγών στα υψηλά εισοδήματα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι, μην αποκλείοντας βεβαίως μείωση κρατικών δαπανών, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την Παιδεία, την Υγεία κ.ά.

Στο όνομα της «οικονομικής σταθερότητας» ο Χαντ «ξήλωσε» σχεδόν όλο τον «μίνι προϋπολογισμό» του προκατόχου του, καθώς κατάργησε τη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% σε 19%, τις περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές των μερισμάτων κ.λπ. Διατήρησε ωστόσο την ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης στις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης κατά 1,25% και τη μείωση φόρων για αγορές ακινήτων.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, η στερλίνα αύξησε τη συναλλαγματική της αξία έναντι του δολαρίου κατά 1%. Οι δε αποδόσεις 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν κατά 0,35% στο 3,974%.

Πάντως τα χειρότερα για τους Βρετανούς δανειολήπτες και κυρίως για τα λαϊκά στρώματα έρχονται...

Το Σάββατο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Α. Μπέιλι, προέβλεψε ότι τον Νοέμβριο θα χρειαστεί μία «μεγάλη αύξηση» επιτοκίων, καθώς φουντώνουν προβλέψεις για πιθανή ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

Παράλληλα, χτες η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας, προβλέποντας ότι θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2023 (σε προηγούμενη εκτίμηση προέβλεπε συρρίκνωση 0,4%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ