Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας χτες ενάντια στη λογική των «παιδοφυλακτηρίων»
Eurokinissi |
Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις απαίτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας τη συστηματική απαξίωση των παιδικών σταθμών από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, την υποχρηματοδότησή τους, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι δουλεύουν με σχέσεις προσωρινής απασχόλησης, σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας.
Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία έκανε παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο του προγράμματος, για το οποίο έχουν διατυπωθεί σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις από επιστημονικούς φορείς, καθώς και το γεγονός ότι η εξειδίκευσή του έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ και όχι στα πανεπιστήμια με σχετικό αντικείμενο.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Κυψέλη» περιλαμβάνει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σταθμών κατά δύο ώρες (μέχρι τις 6 μ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας για τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας» των σταθμών, προβλέπει τη δυνατότητα οι δήμοι να αποφασίζουν την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά δύο ώρες.
Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, «είναι "κάπου να παρκάρονται τα παιδιά", την ώρα που οι γονείς θα πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με ωράρια - λάστιχο, ώστε να τους έχουν διαθέσιμους περισσότερες ώρες οι εργοδότες για τα κέρδη τους», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ.
Οπως εξηγούν εργαζόμενες, τα σχέδια για παράταση του ωραρίου δεν ανταποκρίνονται ούτε σε παιδαγωγικά κριτήρια ούτε στις ανάγκες των γονιών. Η εφαρμογή του μέτρου θα ...βολέψει μια χαρά τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα για να επιβάλουν ωράρια - λάστιχο. Δεν θα αποτελέσει βοήθεια για τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη από εργασιακές σχέσεις που θα τους επιτρέπουν να έχουν ελεύθερο χρόνο, που δεν θα τους φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με το αδιέξοδο πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να κάνουν υπερωρία, να δουλέψουν 10ωρα, να αλλάξουν τελευταία στιγμή βάρδια.
Παράλληλα, η επέκταση του ωραρίου απειλεί να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα των σταθμών. Μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι και δουλεύουν με ημερομηνία λήξης. «Μπορεί να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με έναν αριθμό εργαζομένων και μετά από μερικούς μήνες να μείνουμε οι μισοί», επισημαίνουν εργαζόμενες. Κι ενώ το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται ίδιο κι απαράλλακτο κάθε χρόνο, με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα μέτρα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη μετατρέπουν τους σταθμούς σε «παιδοφυλακτήρια».
«Στον "σύγχρονο κόσμο" τους δεν χωράνε οι ανάγκες παιδιών και εργαζομένων», έγραψαν στις πικέτες τους εργαζόμενες από παιδικούς σταθμούς, απευθύνοντας κάλεσμα στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα.