Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Στη νέα φάση κλιμάκωσης του πολέμου, η Μόσχα προειδοποιεί για «σκληρή απάντηση», ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεσμεύονται για ακόμα περισσότερα όπλα στο Κίεβο

Με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία «απάντησε» η Ρωσία στην επίθεση στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας

Copyright 2022 The Associated

Με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία «απάντησε» η Ρωσία στην επίθεση στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας
Με δεκάδες ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις και με δεσμεύσεις για ακόμα περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα για τον ουκρανικό στρατό, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται απρόβλεπτα μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας στα Στενά του Κερτς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έκανε λόγο για μια «πράξη τρομοκρατίας» με «δράστες, αυτουργούς και εντολείς τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας για τη Ρωσία », ανέφερε, μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής.

Μάλιστα χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας στο Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και προετοιμάζοντας το έδαφος των εντεινόμενων επιθέσεων, υπογράμμισε πως «το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τρομοκρατικές τακτικές», μεταξύ άλλων και με «πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας, με επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», αλλά και με «τρεις τρομοκρατικές ενέργειες κατά του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ».

Η επίθεση στη γέφυρα και η στρατηγική της σημασία


Copyright 2022 The Associated

Τα ξημερώματα του Σαββάτου μια ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού πάνω στη γέφυρα της Κριμαίας προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο και την κατάρρευση δύο τμημάτων της γέφυρας που χρησιμοποιείται για τα αυτοκίνητα.

Η γέφυρα, μήκους 19 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και είχε εγκαινιαστεί το 2018 από τον Πούτιν, 4 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία . Εχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς μέχρι και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , τον Φλεβάρη, ήταν η μοναδική οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της ρωσικής ενδοχώρας με τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη, πέρα από τη σημασία της για τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στην Κριμαία, η γέφυρα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική αξία, καθώς είναι η βασική οδός ανεφοδιασμού και υποστήριξης των ρωσικών στρατευμάτων που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία και έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας. Τα εν λόγω ρωσικά στρατεύματα πιέζονται το τελευταίο διάστημα από τους βομβαρδισμούς και την αντεπίθεση που επιχειρεί ο ουκρανικός στρατός με τη βοήθεια ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων, οπότε ο ανεφοδιασμός και η υποστήριξή τους μέσω της γέφυρας της Κριμαίας θεωρούνται ακόμα πιο καθοριστικά.

Με την προέλαση του ρωσικού στρατού τους πρώτους μήνες της επιχείρησης στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντόνετσκ, έχει δημιουργηθεί πλέον και μια χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία μέσω Ντόνετσκ, ωστόσο η μετακίνηση στρατευμάτων και εφοδίων μέσω αυτού του τμήματος θεωρείται πολύ πιο δύσκολη και επισφαλής.

Η Μόσχα ανακοίνωσε μέχρι την Κυριακή την επανέναρξη περιορισμένης κυκλοφορίας οχημάτων στο κομμάτι της γέφυρας της Κριμαίας που δεν καταστράφηκε, ωστόσο τα βαρέα φορτηγά μετακινούνται στα Στενά του Κερτς με οχηματαγωγά πλοία, ενώ άλλα φορτηγά καλούνται να κινούνται μέσω Ντόνετσκ.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν απειλήσει μέσα στο καλοκαίρι με χτυπήματα τόσο στην Κριμαία όσο και στη γέφυρα. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντολιάκ, σημείωσε ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να δηλώσει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία , η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», επισήμανε.

Η Ρωσία απειλεί με «σκληρή απάντηση»

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές για τη Ρωσία », είπε χτες ο Πούτιν μιλώντας στη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντμ. Μεντβέντεφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει στην επίθεση του «εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου» κατά της γέφυρας της Κριμαίας με «άμεση καταστροφή των τρομοκρατών».

Από χτες το πρωί το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανία ς βρίσκονταν υπό συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν «μαζικό χτύπημα με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας κατά της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης επικοινωνιών και εγκαταστάσεων Ενέργειας» και «όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

«Αναμφίβολα η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια νέα φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» μετά τα χτεσινά πυραυλικά χτυπήματα και «θα ενεργήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ρωσική επίθεση στο Κίεβο ήταν τον Ιούνη. Τα χτεσινά πλήγματα στόχευσαν αρκετές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, μεταξύ άλλων και δίπλα στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας και κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου, το οποίο δεν λειτουργεί.

Παράλληλα αναφορές κάνουν λόγο για εκρήξεις στις πόλεις Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι, Χάρκοβο και Ζίτομιρ, καθώς και στο Ντνιπροπετρόφσκ, νοτιοανατολικά του Κιέβου. Επίσης, μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής ήταν η πόλη Ζαπορίζια και το λιμάνι της πόλης Μικολάιβ. Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σοβαρά πλήγματα σε υποδομές Ενέργειας, σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και ηλεκτρικούς σταθμούς ενέργειας.

Απανωτά είναι τα χτυπήματα τις τελευταίες μέρες στη Ζαπορίζια, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον 12 πυραύλους κατά στόχων στη Ζαπορίζια τις τελευταίες μέρες.

Πάντως, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάνοντας λόγο για «προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».

«Πλέον χρειαζόμαστε μια ζώνη προστασίας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, πρόσθεσε ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, ο οποίος προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος στρατηγός Σ. Σουροβίκιν διορίστηκε γενικός διοικητής όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στον πόλεμο στην Ουκρανία , ενώ μέχρι τώρα ηγείτο των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Είναι η πρώτη φορά που διορίζεται γενικός διοικητής για όλες τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται στην Ουκρανία , ενώ την αναβάθμιση του Σουροβίκιν χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων «Wagner», που είχε ασκήσει κριτική τις προηγούμενες μέρες για την οργάνωση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αντιαεροπορικά συστήματα στέλνουν Γερμανία και Γαλλία

Στα ρωσικά χτυπήματα αντέδρασαν συντονισμένα η ουκρανική κυβέρνηση και η «Δύση», με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να καλεί τους Ουκρανούς να μένουν στα καταφύγια. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, μέχρι χτες το πρωί είχαν χτυπηθεί 11 σημαντικές εγκαταστάσεις σε οκτώ περιοχές και την πόλη του Κιέβου, προαναγγέλλοντας πιθανές διακοπές ρεύματος, παροχής νερού και επικοινωνιών.

Επίσης η Μολδαβία κατήγγειλε ότι ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ που στόχευαν την Ουκρανία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και κάλεσε τον πρέσβη της Μόσχας για εξηγήσεις.

Εκτακτη σύγκληση των ηγετών του G7 μέσω βιντεοδιάσκεψης αποφασίστηκε για σήμερα, ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ζελένσκι, θέτοντας το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσία και την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σχολιάζοντας το μπαράζ ρωσικών χτυπημάτων ανέφερε πως αποτελεί μια «βαθιά μεταβολή της φύσης του πολέμου» και θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για εξέταση της κατάστασης.

Το Κίεβο ζήτησε περισσότερα συστήματα αεράμυνας από «Δυτικούς συμμάχους». Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ζελένσκι με τον Μακρόν, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

Προηγουμένως ο Μακρόν είχε επιβεβαιώσει ότι η Γαλλία σχεδιάζει την αποστολή επιπλέον 6 συστημάτων πυροβολικού Caesar, πέραν των 18 που έχουν ήδη σταλεί, και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής 20 τεθωρακισμένων οχημάτων Bastion.

Η Γερμανία αναμένει να παραδώσει πολύ σύντομα ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και άλλα τρία μέσα στο επόμενο έτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας που όπως ανέφερε «κατέστρεψαν στόχους χωρίς στρατιωτικό σκοπό», ενώ πρόσθεσε ότι «μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία για την επιθετικότητά της» και «να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Η ΕΕ καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας λέγοντας πως «συνιστούν εγκλήματα πολέμου». Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις «φρικτές και αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Οι «πρόσφατες ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών θεωρούνται απόπειρα βίαιης κατάκτησης ξένου εδάφους και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», σημείωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Γερμανός καγκελάριος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενόψει και των επικείμενων συναντήσεων του G7 και του G20, οι οποίες θα ασχοληθούν εκτενώς με την Ουκρανία .

Να σημειωθεί πως και η Ινδία εξέφρασε χτες «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία , με τη στόχευση υποδομών και θανάτους αμάχων». Το ΥΠΕΞ κάλεσε σε «άμεση κατάπαυση του πυρός και επείγουσα επιστροφή στη διπλωματία».

Την «ελπίδα» οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία «να αποκλιμακωθούν σύντομα» εξέφρασε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία , ενώ οι αρχές της Πολωνίας ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής.

Αυξάνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Στο μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστήριξε ότι από τις αρχές Οκτώβρη παρατηρείται «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών εδαφών που συνορεύουν με την Ουκρανία .

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει απειλήσει το Κίεβο και τα κράτη του ΝΑΤΟ - πρωτίστως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία - πως αν δεχτεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των Ντονμπάς, Χερσώνας, Ζαπορίζια, και μάλιστα με ΝΑΤΟικά όπλα, θα αντιδράσει «με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, οι επιθέσεις αφορούν κυρίως την περιοχή του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ και του Κουρσκ.

«Τη βδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 βομβαρδισμοί σε 32 κοινότητες, με χρήση του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (σ.σ. αμερικανικά HIMARS κ.ά.), του πυροβολικού, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ενας κάτοικος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Καταστράφηκαν επίσης δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έντεκα κατοικίες και δύο διοικητικά κτίρια ενώ υπέστησαν ζημιές οκτώ μεθοριακά φυλάκια».

Κοινή στρατιωτική δύναμη συγκροτούν Ρωσία - Λευκορωσία

Σε ένα ακόμη βήμα που δείχνει την επικίνδυνη «διεύρυνση» του πολέμου, η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη στα δυτικά λευκορωσικά σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, κάνοντας λόγο για «επιδείνωση της έντασης».

«Τώρα που το επίπεδο κινδύνου έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μια κοινή στρατιωτική ομάδα του Ενωσιακού Κράτους», είπε ο Λουκασένκο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έλαβε προειδοποίηση την Κυριακή μέσω ανεπίσημων καναλιών, για χτύπημα στη Λευκορωσία από ουκρανικό έδαφος, ενώ παράλληλα υπάρχουν σενάρια ότι η Λευκορωσία σκοπεύει να συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία .

Σε αυτό το φόντο ο Λευκορώσος Πρόεδρος φρόντισε να τονίσει ότι σε Πολωνία, Λιθουανία και Ουκρανία εκπαιδεύονται μαχητές «συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων εξτρεμιστών» για να πραγματοποιήσουν «δολιοφθορές και τρομοκρατικές επιθέσεις και να οργανώσουν μια στρατιωτική εξέγερση στη Λευκορωσία».

Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να στείλει στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M με βεληνεκές 500 μιλίων, θέτοντας περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις σε εμβέλεια πιθανού χτυπήματος.

Νέα αμερικανική βάση στην Ευρώπη σχεδιάζει το Πεντάγωνο

Για μακροχρόνια ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη προετοιμάζονται οι ΗΠΑ και σχεδιάζουν μια νέα στρατιωτική βάση στην Ευρώπη - π.χ. στη Γερμανία - με περίπου 300 στρατιωτικούς για την παρακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία , γράφουν οι «New York Times».

Σύμφωνα με τους NYT, το Πεντάγωνο «θεωρεί βέβαιη» τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία .

Στη βάση αυτή θα γίνονται εκπαιδευτικές επιχειρήσεις και θα συγκεντρώνονται οι στρατιωτικές προμήθειες και η υλικοτεχνική βοήθεια προς τα στρατεύματα του Κιέβου, με τη νέα αυτή βάση να ενισχύει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, όλες οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία θα πρέπει να δρομολογούνται από τη διοίκηση του Βισμπάντεν και σε αυτήν τη γερμανική πόλη θα μπορούσε να γίνει η νέα αμερικανική βάση, όπου ενδέχεται να είναι και η έδρα της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ