Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τον κυκλώνα «Ιαν»

Παραμένει η τραγική ανεπάρκεια υποδομών, μέτρων και υπηρεσιών για την προστασία του πληθυσμού

Κατεστραμμένα σπίτια και εγκαταστάσεις σε μια άμορφη μάζα μετά το πέρασμα του «Ιαν»

Copyright 2022 The Associated

Κατεστραμμένα σπίτια και εγκαταστάσεις σε μια άμορφη μάζα μετά το πέρασμα του «Ιαν»
Εντείνονται οι ανησυχίες για τον αριθμό των θυμάτων και τις καταστροφές που άφησε πίσω του το πέρασμα του κυκλώνα «Ιαν» από τις ΗΠΑ.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, αμερικανικά ΜΜΕ όπως το «CNN» επιβεβαίωναν τον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, ωστόσο εκφράζονταν φόβοι για ακόμα πιο τραγικό απολογισμό, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν φτάσει ακόμα σε όλες τις περιοχές όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι πλημμυροπαθείς.

Επιπλέον, πάνω από 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέμεναν μέχρι την Παρασκευή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεκάδες κομητείες της Πολιτείας Φλόριντα έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς έχουν καταστραφεί ακόμα και μεγάλες γέφυρες ή τμήματα οδικών δικτύων.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δημάρχου του νησιού Σάνιμπελ (με περίπου 6.000 κατοίκους), το οποίο καταστράφηκε από στο μεγαλύτερο μέρος του, ότι τουλάχιστον 200 οικογένειες δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως επειδή δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήδη το βράδυ της Πέμπτης, από την έδρα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), δήλωσε ότι πρόκειται ίσως για «τον πιο θανατηφόρο τυφώνα στην ιστορία της Φλόριντα», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα αποδεσμεύσει εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας προκειμένου να αυξηθούν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης και να καθαριστούν οι τεράστιοι όγκοι συντριμμιών από τις πληγείσες περιοχές της Φλόριντα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πέρα από τη μεγάλη ισχύ με την οποία έπληξε τις ΗΠΑ ο «Ιαν», οι καταστροφικές συνέπειες απογειώνονται από την τραγική ανεπάρκεια μέτρων, υποδομών και υπηρεσιών για την προστασία του πληθυσμού από έντονα καιρικά φαινόμενα στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Εξάλλου την Παρασκευή ο «Ιαν» δεν είχε πει την «τελευταία του λέξη», καθώς κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς Νότια και Βόρεια Καρολίνα.

Πριν φτάσει στις ΗΠΑ, ο «Ιαν» χτύπησε με σφοδρότητα και την Κούβα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, κυρίως στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, αλλά χωρίς να καταγραφούν ανθρώπινες απώλειες.

Ενοπλη επίθεση σε μετανάστες στο Τέξας

Αργά το βράδυ της Πέμπτης δύο μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής δέχτηκαν τα πυρά ενόπλων που επέβαιναν σε ημιφορτηγό κοντά στο χωριό Σιέρα Μπλάνκα του δυτικού Τέξας. Ο ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο ιατρικό κέντρο «Ελ Σολ» του Ελ Πάσο.

Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός του Ελ Πάσο μετέδωσε ότι ως ύποπτοι δράστες της ρατσιστικής επίθεσης συνελήφθησαν τα αδέλφια Μάικ και Μάθιου Σέπαρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάικ Σέπαρντ είναι φρουρός σε ιδιωτική φυλακή.

Σαν Φρανσίσκο: Νίκη των απεργών στο αεροδρόμιο

Με νίκη για τους εργαζόμενους έληξε μετά από τρεις μέρες η απεργία 1.000 εργαζομένων στα καταστήματα φαστ φουντ του Διεθνούς Αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο.

Η απεργία έληξε καθώς, όπως σημειώνει το Συνδικάτο UNITE HERE LOCAL 2,«χίλιοι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία στο SFO κέρδισαν σημαντικές αυξήσεις και δωρεάν οικογενειακή υγειονομική περίθαλψη, αφού η απεργία μας έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων και ποτών του αεροδρομίου για τις τελευταίες τρεις μέρες. Μετά από χρόνια χωρίς αύξηση, πήραμε το μέλλον μας στα χέρια μας και κερδίσαμε».

Το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την απεργία με μηνύματα αλληλεγγύης, συνεχάρη το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους, τονίζοντας: «Με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγώνα μπορούμε να νικήσουμε. Συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ