Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κι άλλα όπλα από τις ΗΠΑ για να «ανακτηθούν τα ουκρανικά εδάφη»

Η Ουάσιγκτον κοντεύει να γίνει μέρος της σύγκρουσης, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τεντώνουν το σκοινί της αντιπαράθεσης τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία που συγκρούονται στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Καθημερινές είναι οι απειλές και προειδοποιήσεις για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που οι προσαρτηθείσες από τη Ρωσία περιοχές δεχτούν χτυπήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται η μερική επιστράτευση, η ανάπτυξη στρατευμάτων στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και τις χώρες της Βαλτικής, η αποστολή ΝΑΤΟικών όπλων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αρχές αργά το βράδυ της Τρίτης, στο δημοψήφισμα στο Λουγκάνσκ υπέρ της ένταξης στη Ρωσία ψήφισε το 98,42%, στη Ζαπορίζια το 93,11%, στη Χερσώνα το 87,05% και στο Ντονέτσκ το 99%.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, στη Ρωσία », έσπευσε να σχολιάσει ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι στόχοι της Ρωσίας επιτυγχάνονται με την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών, υπενθύμισε πως «δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί όλο το έδαφος» του Ντονέτσκ και «τουλάχιστον» αυτό «πρέπει να γίνει». Μέχρι στιγμής, τα ρωσικά στρατεύματα και οι αυτονομιστικές ομάδες φέρονται να ελέγχουν περίπου το 58% της περιοχής.

Παράλληλα προχωράει η διαδικασία της μερικής επιστράτευσης και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως επιστρατευμένοι έφεδροι στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για μάχη στη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής και προετοιμάζεται στρατιωτικό προσωπικό για «τολμηρές δράσεις στο πεδίο της μάχης».

Αντίστοιχα στο Ροστόφ, στα σύνορα με την Ουκρανία , στους στρατολογημένους «παρασχέθηκε ήδη ο απαραίτητος ρουχισμός, έλαβαν όπλα και άρχισαν την εκπαίδευση με πυρά», ενώ περίπου 2.000 έφεδροι έχουν ήδη παραλάβει τα όπλα τους στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Αλλά και στις περιοχές που θα ενταχθούν στη Ρωσία υπάρχουν ενδείξεις πως θα κηρυχθεί μερική επιστράτευση όσων μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στους φιλορωσικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς των αυτονομιστών.

Αυτό πάντως κατήγγειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, με τον ισχυρισμό πως η Μόσχα «στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές θα αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό», υπό την απειλή «ή σκοτώνεις ή σκοτώνεσαι».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ και ουκρανικές πηγές, χιλιάδες Ουκρανοί προσπάθησαν να φύγουν τις τελευταίες μέρες από τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια που ελέγχει η Ρωσία και μέχρι πρότινος οι ρωσικές δυνάμεις άφηναν κάποιους να φεύγουν μέσω του μοναδικού σημείου ελέγχου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB ενημέρωναν ότι σε όσους φύγουν για την Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Οι ΗΠΑ «κοντεύουν» να γίνουν «μέρος της σύγκρουσης»

Αμεσα και συντονισμένα αντέδρασε το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στη δρομολογούμενη προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών, προετοιμάζοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία , καθώς ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν τα δημοψηφίσματα «ψεύτικα» και ξεκαθάρισαν πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτές τις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ως ρωσικό έδαφος.

«Η αμερικανική πλευρά μπαίνει όλο και περισσότερο σε αυτή τη σύγκρουση, πλησιάζει στο να γίνει μέρος της σύγκρουσης, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολιάζοντας την προχθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και πως οι Ουκρανοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να ανακτήσουν το έδαφός τους.

«Η Ουκρανία έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε όλη την επικράτειά της, αυτό περιλαμβάνει και την ανάκτηση του εδάφους που έχει καταληφθεί παράνομα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη Ρωσία », είπε ο Μπλίνκεν.

Εξάλλου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χτες στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,1 δισ. με στόχο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την άμυνα της Ουκρανίας και θα παραδοθούν μετά από μήνες. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 150 θωρακισμένα οχήματα «Χάμβι», ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με αυτό το νέο πακέτο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φτάνει τα 16,2 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου και τα 16,9 δισ. αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Μπάιντεν, τον Γενάρη του 2021.

Το νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών θα αντλήσει κεφάλαια από τη λεγόμενη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει προμήθειες από τη βιομηχανία όπλων απευθείας, αντί να στέλνει υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τη στήριξη της Γερμανίας στο Κίεβο εξέφρασε και ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στις πιέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης να της σταλούν γερμανικά άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας. Αντίθετα, ξεκαθάρισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραλάβουν άμεσα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) σοβιετικού σχεδιασμού από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, (συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας) τα αποθέματα των οποίων θα αναπληρωθούν από τη Γερμανία και άλλους στο πλαίσιο της λεγόμενης κυκλικής ανταλλαγής.

«Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορεί», όμως «ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να προληφθεί σύρραξη απευθείας ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία », είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του, επιμένοντας πως «αυτό θέλει η πλειοψηφία των Γερμανών».

Παράλληλα η πρώην καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, προειδοποίησε χτες τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τα λόγια του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και να μην απορρίψει ως μπλόφα ότι θα κάνει ακόμη και χρήση πυρηνικών για να προστατεύσει τα ρωσικά εδάφη. Αυτό, είπε, «δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής σοφίας».

Μάλιστα, μιλώντας στην τελετή έναρξης του ιδρύματος του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ισχυρίστηκε ότι «ο πρώην καγκελάριος θα έκανε σήμερα τα πάντα για να προστατέψει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», αλλά ταυτόχρονα «θα είχε κατά νου πώς θα μπορούσαν να αναβιώσουν μελλοντικά οι σχέσεις με τη Ρωσία , σε συμφωνία με τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Εξαντλούνται τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Παράλληλα νέα αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να εξαντληθούν τα αποθέματα των όπλων των ΗΠΑ και της Ευρώπης και να μειωθεί ο ρυθμός παραδόσεων στην Ουκρανία . Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, διεξάγεται αντίστοιχη έρευνα στο Πεντάγωνο για να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω παραδόσεων.

Είναι ενδεικτικό πως το Κίεβο χρησιμοποιεί την ετήσια ποσότητα παραγωγής βλημάτων για το οβιδοβόλο των 155 χιλιοστών, μέσα σε περίπου δυο βδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τα αποθέματα σε οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, για να τα δώσουν στην Ουκρανία και για να στείλουν περισσότερα, θα πρέπει να καταφύγουν στα αποθέματα που προορίζονται για την εκπαίδευση των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων.

Αλλα όπλα στα οποία στηρίζεται η Ουκρανία και χαρακτηρίζονται ως «περιορισμένα» στο αμερικανικό απόθεμα είναι οι εκτοξευτές HIMARS, οι πύραυλοι Javelin, οι πύραυλοι Stinger, το οβιδοβόλο M777 και πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.

Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσει τρόπους αναπλήρωσης των οπλικών αποθεμάτων των κρατών - μελών, ενώ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επανεπενδύσουν στις βιομηχανικές τους μονάδες στον τομέα των όπλων.

Οπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, τα δυτικά κράτη παράγουν όπλα σε πολύ μικρότερους όγκους εν καιρώ ειρήνης και εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Ορισμένα από τα όπλα που τελειώνουν δεν παράγονται πλέον και για την παραγωγή τους απαιτείται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και εμπειρία, εξαρτήματα, συστατικά (π.χ. χημικές ουσίες, τσιπ υπολογιστών) κ.λπ. Ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειάζονταν έως και 4 χρόνια για να αυξήσουν σημαντικά οι ΗΠΑ τη συνολική τους παραγωγή όπλων. Ενώ επισημαίνουν πως η Ουκρανία μπορεί να αναζητήσει αλλού προμηθευτές, για παράδειγμα στη Νότια Κορέα, η οποία διαθέτει έναν προηγμένο τομέα όπλων.

«Προβληματισμοί» από την Κίνα στον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβαν την Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει συνομιλίες με τον «σημερινό Πρόεδρο της Ρωσίας». Χαρακτήρισε την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών «την πιο βάρβαρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνοντας ότι γι' αυτό η Ρωσία πρέπει «να διωχτεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς» ή τουλάχιστον να ανασταλεί η συμμετοχή της.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Κινέζος πρέσβης είπε πως η θέση της Κίνας είναι «σαφής και σταθερή: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η σύγκρουση μεταξύ μπλοκ χωρών, η πολιτική απομόνωση, οι κυρώσεις και η πίεση θα οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο» και κάλεσε σε διαπραγματεύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις «θεμιτές ανησυχίες» των μερών της σύγκρουσης.

Το Ισραήλ, που έχει κρατήσει «ίσες αποστάσεις» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ανακοίνωσε - όπως και η Τουρκία - ότι «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας». Ενώ και η Σερβία, κράτος με στενές σχέσεις με τη Ρωσία , ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών.

100.000 Ρώσοι έχουν φτάσει μόνο στο Καζακστάν

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Φινλανδία κ.α.) για να αποφύγουν την επιστράτευση, με την κυβέρνηση να δείχνει ανοχή μέχρι ώρας και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να ανακοινώνει ότι δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να τους εκδώσουν. Από χτες πάντως ανακοινώθηκε πως δεν θα εκδίδονται διαβατήρια σε όσους έχουν κληθεί.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κ. Γ. Τοκάγεφ υποσχέθηκε να προστατεύσει τους Ρώσους που έχουν καταφύγει εκεί «λόγω της απελπιστικής κατάστασης». Μάλιστα υπολογίζεται πως 100.000 Ρώσοι έχουν εισέλθει στο Καζακστάν, όπου τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. «Πρέπει να τους φροντίσουμε και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Αυτό είναι ένα πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα», δήλωσε ο Τοκάγεφ.

Υπέρ της προστασίας σε όσους αρνούνται να επιστρατευτούν τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, με την προϋπόθεση «να περάσουν από ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας ώστε να γνωρίζουμε ποιους αφήνουμε να μπουν στη χώρα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιθέσεις για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη(2022-12-06 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ «αδειάζει» το οπλοστάσιό του στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία(2022-11-26 00:00:00.0)
Υπογράφηκαν οι νόμοι για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία(2022-10-06 00:00:00.0)
Σε τροχιά νέας ολέθριας κλιμάκωσης η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας(2022-09-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται εφ' όλης της ύλης η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας(2022-05-14 00:00:00.0)
Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου(2018-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ