Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ξανά θάνατος μαθητή στη διάρκεια της μαθητείας

Διαμαρτυρία μαθητών με το σύνθημα «Δεν γίνεται να πεθαίνεις ούτε στο σχολείο ούτε στη δουλειά»
Διαμαρτυρία μαθητών με το σύνθημα «Δεν γίνεται να πεθαίνεις ούτε στο σχολείο ούτε στη δουλειά»
Ακόμα ένας θάνατος μαθητή στην Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητείας έρχεται να προστεθεί στους δύο θανάτους μαθητών τον προηγούμενο χειμώνα και τους δεκάδες τραυματισμούς των τελευταίων μηνών.

Πρόκειται για τον 18χρονο Τζουλιάνο ντε Σέτα, ο οποίος καταπλακώθηκε από μια μεταλλική πλάκα βάρους δύο τόνων μέσα σε εργοστάσιο όπου έκανε τη μαθητεία του στην Nοβέντα ντι Πιάβε στην επαρχία της Βενετίας. Ο 18χρονος μαθητής ήταν μόλις στην τέταρτη μέρα της μαθητείας του που προβλέπεται με βάση τον αντιεκπαιδευτικό νόμο «Εναλλαγή Σχολείου - Εργασίας».

Διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί από την πρώτη στιγμή στα σχολεία ενώ κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα προγραμματίζονται για την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη. Οι δυνάμεις του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC) πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα και με ανακοίνωσή τους καλούν σε συντονισμό της δράσης για την κινητοποίηση της Παρασκευής και κλιμάκωση του αγώνα των μαθητών με μεγάλη κινητοποίηση τον Οκτώβρη, όπως και συντονισμό με εργατικά σωματεία μπροστά στις εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες που θα αποφασίσουν τα συνδικάτα βάσης.

Ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο αναφέρει: «Από την ηλικία των 15 ετών, η "Εναλλαγή Σχολείου - Εργασίας" διδάσκει ότι είναι φυσιολογικό να δουλεύεις τζάμπα, χωρίς δικαιώματα, ασφάλεια και δυνατότητα οργάνωσης σε συνδικάτο. Με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια μαθητές εκπαιδεύονται στην εκμετάλλευση και την απουσία δικαιωμάτων, για να συνηθίσουν σε ένα μέλλον μιζέριας, θυσιών και σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ότι μπορείς ακόμα και να σκοτωθείς στη δουλειά».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στις κινητοποιήσεις σε πολλά σχολεία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και τα σχέδια της ιταλικής αστικής τάξης, για την έξοδο από το ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των βάσεων του θανάτου. Καταλήγει στο κάλεσμα στις 23/9 που πρέπει να γίνει η αφετηρία νέων αγώνων: «Σήμερα, μπροστά στις πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των βιβλίων και των μεταφορών, μπροστά στην πραγματική πιθανότητα ενός χειμώνα με κλειστά καλοριφέρ σε πολλά δημόσια κτίρια, μπροστά στην εκμετάλλευση χωρίς όρια, μπροστά σε έναν ακόμα θάνατο ενός μαθητή κατά τη διάρκεια της μαθητείας, ο αγώνας πρέπει να ενταθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουτιά στο κενό από τον 5ο όροφο(2014-05-29 00:00:00.0)
Δυναμική διαδήλωση χτες από μαθητές ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ(2013-11-01 00:00:00.0)
Διαρκής δράση στους εργαζόμενους μαθητές(2010-02-05 00:00:00.0)
«Σφίγγουν τα λουριά» για να πνίξουν τους αγώνες(2007-12-01 00:00:00.0)
Μαζικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2001-03-16 00:00:00.0)
"Το Σεπτέμβρη θα μας βρουν μπροστά τους"(1999-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ