Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ
Υπερχρέωση στις τράπεζες, ΣΔΙΤ και λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων

Eurokinissi

Τη στιγμή που το 2023 προγραμματίζονται άλλοι 40.000 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών από τα κοράκια των τραπεζών και της «αγοράς», και το 37% του εισοδήματος όσων δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία πηγαίνει στο νοίκι, η κυβέρνηση διά των συναρμόδιων υπουργών της παρουσίασε χτες την πολιτική της για την «κοινωνική στέγη», σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πίσω όμως από τις μεγάλες προπαγανδιστικές κορόνες των υπουργών για δήθεν γενναία προγράμματα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κρύβεται η ομολογημένη αντίληψη της κυβέρνησης να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά την την πολιτική της εμπορευματοποίησης της στέγης, να ενισχύσει τα μονοπώλια του κατασκευαστικού τομέα και των τραπεζών, αξιοποιώντας γι' αυτόν τον σκοπό κεφάλαια που έχουν δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ (ΔΥΠΑ), όπως και μέρος του αποθέματος ακινήτων (οικοπέδων) που διαθέτει.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το βασικό πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας για τα νέα ζευγάρια, ύψους 500 εκατ. ευρώ, περιορίζεται σε μόλις 10.000 «ωφελούμενους» και αυτοί θα κατευθύνονται για δανεισμό, δηλαδή θα βγουν χρεωμένοι στις τράπεζες. Αυτό το πρόγραμμα θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ύψος του δανείου θα φτάνει μέχρι τα 150.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο ποσό θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε απευθείας δανεισμό στις τράπεζες, με όλα τα παρεπόμενα... Αλλωστε και η χρηματοδότηση του προγράμματος στηρίζεται στις τράπεζες, καθώς από τα 500 εκατ. τα 125 εκατ. θα προέλθουν απ' αυτές, ενώ τα υπόλοιπα 375 εκατ. θα καλυφθούν από τις εισφορές των εργαζομένων μέσω των αποθεματικών της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ/ΟΕΚ). Γίνεται λοιπόν φανερό ότι όλο το βάρος φορτώνεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της ΔΥΠΑ, που χρηματοδοτείται από τις εισφορές τους. Οσο για τον ισχυρισμό του Κ. Χατζηδάκη ότι η δόση ενός τέτοιου δανείου ύψους 100.000 ευρώ θα είναι «χαμηλότερη από το ενοίκιο», καθώς θα διαμορφώνεται στα 275 ευρώ, είναι άλλη μια πρόκληση, αφού η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι με την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα το παραπάνω ποσό δεν φτάνει για σπίτι, αλλά για ...κοτέτσι.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι, πατώντας σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της, όπως και των προκατόχων της, να ανοίξει νέα πεδία επενδύσεων, λεηλατώντας τις εισφορές των εργαζομένων.

Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει η Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), για την παραχώρηση σε ιδιώτες οικοπέδων από τον πρώην ΟΕΚ, από την περιουσία δηλαδή των εργαζομένων. Με τις συμπράξεις αυτές οι κατασκευαστικές θα χτίσουν κατοικίες και τις μισές θα τις νοικιάζουν σε νέους «βάσει οικονομικών κριτηρίων», ενώ τους υπόλοιπους χώρους θα τους αξιοποιούν εμπορικά οι ίδιοι οι ιδιώτες!

Πολύ μακριά από τις ανάγκες οι εξαγγελίες για τη φοιτητική στέγη

Στο μεταξύ, ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις τις ανάγκες για φοιτητική στέγη, με το κόστος σπουδών να έχει εκτιναχθεί.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξάνεται από 1.000 ευρώ ετησίως (όπου ήταν σκαλωμένο από τότε που θεσπίστηκε, πάνω από 10 χρόνια τώρα) στα 1.500 ευρώ και θα ανεγερθούν φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια (Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης), συνολικής δυναμικότητας λίγο πάνω από 8.000 κλίνες, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2027.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εξήγγειλε και την παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ σε επιχειρηματίες - αρπακτικά, υλοποιώντας εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και συμπληρώνει: «Οι οικογένειές μας θα πληρώσουν τριπλά. Με την υπερκοστολόγηση των Εστιών από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε "επενδυτές" και με την επιβολή ενοικίων για ένα δωμάτιο στην Εστία», για «να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ' αυτά που επένδυσε».

Αναφορικά με την αύξηση κατά 41 ευρώ τον μήνα στο στεγαστικό επίδομα, το ΜΑΣ θυμίζει ότι «το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Ενα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον 400 ευρώ, ενώ στις νησιωτικές περιοχές φτάνει τα 500 ευρώ!». Πρακτικά το στεγαστικό επίδομα φτάνει μόλις για τρία - τέσσερα νοίκια τον χρόνο, άσε που καταβάλλεται στο τέλος της χρονιάς και μέχρι τότε οι φοιτητές πληρώνουν όλα τα νοίκια από την τσέπη τους, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και με τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης, όταν η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνένοχοι και στο πρόβλημα της στέγης για τον λαό(2024-04-11 00:00:00.0)
«Φύκια» στους νέους, «στο χέρι» σε τράπεζες και κατασκευαστές(2023-04-04 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον «τόπο του εγκλήματος»(2022-09-03 00:00:00.0)
Η λύση στην ανατροπή αυτής της πολιτικής(2004-11-07 00:00:00.0)
Οργιο προεκλογικής εξαπάτησης!(1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ