Την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη ξεκινούν στη Σαμαρκάνδη του νοτιοανατολικού Ουζμπεκιστάν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO - όπου πλήρη μέλη είναι οι Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν), στο περιθώριο της οποίας αναμένονται και μια σειρά σημαντικές διήμερες επαφές.
Καταρχάς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων από την έναρξη της πανδημίας (προηγουμένως, στις 14/9, ο Σι θα κάνει επίσημη επίσκεψη και στο Καζακστάν). Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Α. Ντενίσοφ, οι δύο ηγέτες «έχουν πολλά πράγματα να συζητήσουν, τόσο για τα διμερή ζητήματα όσο και για τα διεθνή προβλήματα», ενώ εκτίμησε ότι «αυτή η Σύνοδος αναμένεται ενδιαφέρουσα».
Ενδεικτική των διεργασιών στις οποίες εμπλέκεται ο SCO είναι και η συμμετοχή του Ρ. Τ. Ερντογάν στη Σύνοδο, καθώς άλλωστε η Τουρκία αποτελεί «εταίρο σε διάλογο» του Οργανισμού. Τη βδομάδα που πέρασε, μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος σε σειρά δηλώσεών του ανέφερε ότι η στάση της Δύσης δεν είναι «σωστή» και ότι ακολουθεί «πολιτική προκλήσεων» απέναντι στη Μόσχα, προσθέτοντας πως «η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που θα έπρεπε να υποτιμάται». Συμφώνησε δε με τις καταγγελίες του Πούτιν ότι τα ουκρανικά σιτηρά που εξάγονται βάσει των συμφωνιών τις οποίες υπέγραψαν Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ καταλήγουν τελικά σε πλούσιες και όχι σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε «πιθανή αλλά και αναγκαία» μια συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για το θέμα των σιτηρών, προσθέτοντας ότι «περιμένουν αυτή να διεξαχθεί στη Σαμαρκάνδη».
Νέα ορμή στις διεργασίες για αναβάθμιση του SCO δίνει στο μεταξύ και η ένταξη του Ιράν, η οποία τυπικά αναμένεται να οριστικοποιηθεί το 2023.