Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Φουσκώνει το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Στο πλευρό τους χθες οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας

Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στο πλευρό των απεργών
Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στο πλευρό των απεργών
Μεγαλώνει καθημερινά το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της επιχείρησης «Μαλαματίνα», στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χθες στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ συνεχίζεται και το κύμα αλληλεγγύης με ανακοινώσεις στήριξης και οικονομική ενίσχυση.

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν τη δράση τους με τη διοργάνωση λαϊκής μουσικής βραδιάς αλληλεγγύης την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, και κλιμάκωση με συμμετοχή στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων την 1η Σεπτέμβρη και στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία, συνεχίζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου, προβάλλοντας αιτιάσεις για τυχόν ζημιές στο εργοστάσιο και διαφυγόντα κέρδη.

Μαζί τους και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Στο πλευρό των απεργών της «Μαλαματίνας» βρέθηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι απεργοί του ΟΑΣΘ μετέφεραν τη στήριξή τους στους απεργούς της «Μαλαματίνας». Στάθηκαν μαζί μπροστά στην πύλη του εργοστασίου και φώναξαν συνθήματα, σηματοδοτώντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη, καθώς κοινή είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επί ώρα φώναζαν «Αστικά και Ποτά, ενωμένοι σαν γροθιά», «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, μιλώντας στους απεργούς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε τον αγώνα σας. Είμαστε σε παρόμοια κατάσταση, εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς ΣΣΕ και αγωνιζόμαστε για την υπογραφή της. Οι αγώνες μας είναι κοινοί. Ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν είναι φτηνό εργατικό προσωπικό, με 500 - 600 ευρώ και η επιχείρηση να βγάζει κέρδη. Πρέπει να καταλάβουν ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι».

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και ανέφερε: «Η πρώτη και μεγαλύτερη βοήθεια είναι η παρουσία σας και η αλληλεγγύη που δείχνετε. Μας γεμίζετε με δύναμη. Αυτήν την αλληλεγγύη την έχουμε εισπράξει από πάρα πολύ κόσμο. Είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την εργατική τάξη παλεύοντας για το αυτονόητο, δουλειά με δικαιώματα». Κατήγγειλε ότι η εργοδοσία απολύει κάνοντας χρήση του νόμου Χατζηδάκη και, κυρίως, ότι διώχνει μέλη του Σωματείου.

Ο Κώστας Ηλιού, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΟΑΣΘ, ανέδειξε την κοινή αιτία των προβλημάτων: «Είμαστε στο πλευρό σας γιατί κατανοούμε ότι είναι ενιαία η αιτία που παράγει τα προβλήματά μας. Σε μας εκφράζεται με τη μορφή της προσπάθειας παραπέρα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και τσακίσματος των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους. Σε σας εκφράζεται με τις απολύσεις, με τη μείωση μισθών, με το "φύγε εσύ - έλα εσύ", με τις πολλές "ταχύτητες" εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει η νέα εργοδοσία. Οσο οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από τα συνδικάτα και παλεύουμε με σχέδιο μάχης, με οργάνωση, με αιτήματα που να απαντάνε στις πραγματικές μας ανάγκες, τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά. Στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές».

Μέτρα στήριξης των απεργών ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στην πύλη του εργοστασίου επισκέφτηκαν χτες τους απεργούς και εκλεγμένοι σε δήμους της περιοχής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και πιο συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Νεάπολης - Συκέων Μπάμπης Βέλλης, Ευόσμου - Κορδελιού Θανάσης Κοκονάς, Παύλου Μελά Μάριος Παλάντζας και Δέλτα Λίνα Χατζηκυριάκου.

Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και παράλληλα ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει συνολικά οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ευρύτερη περιοχή. Κατήγγειλαν την αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να εκφραστεί στήριξη και οικονομική ενίσχυση στον αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν: Για το διάστημα που διαρκεί ο απεργιακός αγώνας οι εργαζόμενοι απεργοί να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη, φόρους, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς. Να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού. Να γίνει κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του Σωματείου (ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513), να υπάρξει δράση συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πλευρό τους και οι φοιτητές

Την αλληλεγγύη τους στον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εκφράζουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής, Κοινωνιολογίας και Παιδαγωγικού του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ