Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Διεκδικεί άμεσα μέτρα για τη στέγαση όλων των φοιτητών

Από περσινή κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για τη στέγαση

INTIME NEWS

Από περσινή κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για τη στέγαση
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στέγαση όλων των φοιτητών απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματεία του απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές που θα σπουδάσουν σε πόλη μακριά από το σπίτι τους, δηλώνοντάς τους πως δεν είναι μόνοι τους, στο πλευρό τους βρίσκονται οι συμφοιτητές τους, ο φοιτητικός τους σύλλογος.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή αρχή! Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια στο Λύκειο, όπως και στις οικογένειές σας που σας στήριξαν ως εδώ.

Με την είσοδό σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Τα φοιτητικά σας χρόνια θα σας δώσουν νέες εμπειρίες, θα δημιουργήσετε νέες φιλίες, θα φέρετε πιο κοντά πολλά από τα όνειρα που έχετε κάνει.

Πολλοί από εσάς θα σπουδάσετε σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά σας. Ηδη με την ανακοίνωση των βάσεων έχετε ξεκινήσει το σαφάρι για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης και συναντάτε τα τσουχτερά ενοίκια, τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών. Το πρόβλημα φέτος είναι μεγαλύτερο με την αύξηση στις τιμές των ενοικίων και τους μισθούς να τελειώνουν στη μέση του μήνα. Η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Μεγάλα Ιδρύματα, όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά ή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δεν διαθέτουν δική τους φοιτητική εστία, ενώ με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας αρκετές εστίες παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση.

Κάθε εμπόδιο μπορούμε να το ξεπεράσουμε μαζί!

Δεν είστε μόνοι σας! Στο πλάι σας έχετε τους συμφοιτητές σας, τον φοιτητικό σας σύλλογο! Ολοι αυτοί θα είναι εκεί, στην προσπάθειά σας να βρείτε ένα σπίτι, να κάνετε αίτηση για δωμάτιο στην εστία, ακόμα και για να οργανώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία αν χρειαστεί! Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φοιτητών που μέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν στο να βρουν ένα σπίτι! Οπως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε το υπουργείο και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες!

Διεκδικούμε:

  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από την έναρξη του εξαμήνου! Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Να καταβληθεί άμεσα το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και "κόφτες".
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη! Καλούμε τους πρωτοετείς φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε πόλη» .

Το ΜΑΣ έχει αναρτήσει στο facebook @foititesksana, στοιχεία για το πού μπορεί να απευθυνθεί ένας φοιτητής που πέρασε σε άλλη πόλη για ενημέρωση και βοήθεια. Σχετική ενημέρωση και στην ιστοσελίδα spoudastes.gr.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ