Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανταλλαγές πυρών με έναν νεκρό συνοριοφύλακα

Νέο συνοριακό επεισόδιο με έναν νεκρό Αφγανό Ταλιμπάν και έναν ακόμη τραυματία σημειώθηκε την Κυριακή στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στα σύνορα αμφοτέρων χωρών.

Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό στη μεθόριο Αφγανιστάν - Ιράν από τον περασμένο Ιούνη και το τρίτο από τον περασμένο Δεκέμβρη. Προχτές, πάντως, Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Αφγανούς ότι επιχείρησαν να βάλουν τη σημαία της χώρας τους σε ιρανικό έδαφος. Η κίνησή τους σήμανε συναγερμό σε Ιρανούς συνοριοφύλακες που έκαναν χρήση πυρός για να αποτρέψουν την καταπάτηση ιρανικού εδάφους.

Μάλιστα, ο Ιρανός υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας Ματζίντ Μιρ Αχμάντι, αναφερόμενος στις «νέες προκλητικές ενέργειες» των Ταλιμπάν, τόνισε πως έχει πει επανειλημμένα σε Αφγανούς αξιωματούχους ότι οι συνοριοφύλακές τους θα πρέπει να ενημερωθούν για το ποια είναι τα σύνορα της χώρας τους ώστε να αποφεύγονται οι συνοριακές εντάσεις.

Το Ιράν μπορεί αλλά δεν θέλει ατομική βόμβα

Την επιλογή του Ιράν να μην κάνει σε αυτή τη φάση χρήση της πυρηνικής τεχνογνωσίας ώστε να κατασκευάσει ατομική βόμβα εξέφρασε την Κυριακή ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί.

Οπως είπε, η χώρα του διαθέτει την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα, αλλά δεν έχει την πρόθεση να το κάνει. Η δήλωση του Εσλαμί είναι ίδια με αυτή που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλη ο Καμάλ Χαραζί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Τα σχόλια του Χαραζί άφηναν να εννοηθεί πως η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον για πυρηνικά όπλα, την απόκτηση των οποίων η Τεχεράνη αρνείται επί μακρόν ότι επιδιώκει.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το Ιράν έχει ανταποκριθεί σε μια πρόταση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με σκοπό τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, και επιδιώκει «μια γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ