Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες προειδοποιήσεις από την Κίνα για την Ταϊβάν

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Πεκίνου - Ουάσιγκτον, ενώ και οι δύο εντείνουν τις κινήσεις για ενίσχυση συμμάχων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του

Xinhua

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του
Υψηλούς τόνους απέναντι στις ΗΠΑ διατηρεί η Κίνα, με νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για μια ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Στο θέμα επανήλθε χτες και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, που σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία» δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει θεατής αν η Πελόζι έρθει στην Ταϊβάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η Κίνα ζητάει οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ότι δεν θα στηρίξουν τη λεγόμενη «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», προσθέτοντας ότι αν γίνει τέτοια επίσκεψη, οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα λάβουν ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν κάθε «εξωτερική ανάμειξη» ή κάθε διαμελιστικό σχέδιο για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και θα διαφυλάξουν με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

«Αν η πρόεδρος Πελόζι επισκεφτεί την Ταϊβάν, αυτό θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της αρχής της "μίας Κίνας" και τις διατάξεις των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας - ΗΠΑ (σ.σ. που αναφέρονται και στην Ταϊβάν, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις στην ερμηνεία κάθε πλευράς), θα έβλαπτε σοβαρά την πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ», ανέφερε. Κατέληξε δε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα προκαλούσε εξαιρετική ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και ειδικά των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, οδηγώντας και σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν.

Οι νέες προειδοποιήσεις του Πεκίνου διατυπώνονται ενώ στον Ειρηνικό συνεχίζει τις επαφές του ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ. Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός στρατηγός αναμένεται να μιλήσει σε συνάντηση με ομολόγους του στην Αυστραλία, εστιάζοντας στις «προκλήσεις» που συνιστούν οι κινήσεις της Κίνας.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, είχε σημειώσει στο CNN ότι «η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο, οικονομικά και στρατιωτικά, εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Εχουν γίνει (οι Κινέζοι) πολύ πιο τολμηροί στον Ειρηνικό (...) Η διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και διαχείρισης του ανταγωνισμού θα μειώσει τον στρατηγικό κίνδυνο». Κατέληξε δε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εστιάζουν στον εκσυγχρονισμό και την ετοιμότητά τους», χαρακτηρίζοντας «πηγή της δύναμής μας» το «δίκτυο των εταίρων και συμμάχων μας».

Στην Κίνα ο Ινδονήσιος Πρόεδρος

Σημειωτέον, ο Μίλεϊ ξεκίνησε τις επαφές του από την Ινδονησία, την οποία αποκάλεσε χώρα με «κρίσιμη στρατηγική σημασία για την περιοχή» και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν μαζί της για «να αντιμετωπίσουμε μαζί οποιαδήποτε πρόκληση συνιστά η Κίνα».

Πάντως, χτες, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζ. Γουιντόντο, ξεκίνησε επίσημες επαφές στο Πεκίνο, ενώ το απόγευμα συνάντησε τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και επέκταση της συνεργασίας σε τομείς όπως η γεωργία και η διατροφική ασφάλεια. Το Πεκίνο σημείωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν «μεγάλη στρατηγική σημασία» και «παγκόσμια επιρροή μεγάλου εύρους».

Τα σχετικά ρεπορτάζ σημείωναν ότι τελευταία φορά που ξένος ηγέτης έφτασε στο Πεκίνο ήταν, τον περασμένο Φλεβάρη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ξεχώρισε η άφιξη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν.

Μετά το Πεκίνο, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος θα έχει επαφές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ