Συγκέντρωση στο Πέραμα από μεταλλεργάτες. Να διακόπτονται οι υπαίθριες εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς απαιτούν τα σωματεία
Από τη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος |
Στο πλαίσιο αυτό, χτες νωρίς το πρωί στο καρνάγιο της «Golden Yacht» στο Πέραμα έγινε συγκέντρωση μεταλλεργατών, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.
Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς για τη θερμική καταπόνηση από τον καύσωνα, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα για την τήρηση της Σύμβασης Εργασίας στο Μέταλλο.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, στάθηκε στην πάλη για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις από τους ναυπηγοξυλουργούς και απηύθυνε κάλεσμα για παρουσία στην κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Παρασκευή 29 Ιούλη στην Αθήνα.
Σημειώνεται πως ήδη το ΠΑΜΕ, εξαιτίας του καύσωνα των τελευταίων ημερών, με σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και τη σημασία παρέμβασης των συνδικάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ειδικότερα το ΠΑΜΕ απαιτεί:
Αντίστοιχα και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προειδοποιεί πως «τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.τ.λ.)».
Γι' αυτό το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση» και «απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».