Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Αντιδράσεις ενάντια στους μαζικούς υποβιβασμούς σχολείων

Η ΚΟ Χανίων του ΚΚΕ σχολιάζει την «εν κρυπτώ» επίσκεψη της υπουργού Παιδείας

Κινητοποίηση Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων έγινε την Παρασκευή στα Χανιά, ενάντια στον σχεδιασμό υποβάθμισης δεκάδων σχολείων στον νομό.

Οι γονείς κατήγγειλαν το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, σε μια περίοδο που έχουν συσσωρευτεί στους μαθητές τεράστια μορφωτικά κενά, εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία και τον κίνδυνο μαρασμού των χωριών της υπαίθρου, όπου διαπιστωμένα το καθεστώς της υποστελέχωσης ιδιαίτερα στο κομμάτι των ειδικοτήτων εντείνεται.

Δήλωσαν πως δεν αντέχουν άλλο να βάζουν το χέρι στις άδειες πλέον τσέπες τους για να καλύψουν τις ανάγκες που είναι υποχρεωμένο το κράτος να καλύπτει και απαίτησαν να δοθεί η ενισχυμένη χρηματοδότηση στα σχολεία, για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, να στελεχωθούν τα σχολεία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, να δρομολογηθούν όλα τα αναγκαία έργα για σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη.

Γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία, αλλά να αναβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης με τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, μιας και είναι ο μόνος δρόμος που έχει τη δύναμη να επιβάλει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και δεν επαφίενται στις υποκριτικές παρεμβάσεις όσων όλα αυτά τα χρόνια ψήφισαν και στήριξαν το νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί σήμερα στην υποβάθμιση των σχολείων.

ΚΚΕ: «Εν κρυπτώ» η επίσκεψη της υπουργού στον νομό

Τις ίδιες μέρες βρέθηκε στα Χανιά με αφορμή τη σύγκληση της 100ής Συνόδου Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας, που όπως σχολιάζει η ΚΟ Χανίων του ΚΚΕ, η επίσκεψή της ήταν «εν κρυπτώ».

«Βέβαια δεν την αδικούμε!», συμπληρώνει με νόημα η ΚΟ Χανίων και εξηγεί: «Αν είχε γνωστοποιήσει τον ερχομό της, θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με την οργή των Φοιτητικών Συλλόγων, των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων του νομού μας, που απαιτούν να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου, που η ίδια η υπουργός με παρέμβασή της προκάλεσε και που αποδεικνύουν πως για άλλη μια φορά η καταστολή μπαίνει μπροστά, όταν οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να εφαρμόσουν αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά σχέδια.

Θα έπρεπε επίσης να έρθει αντιμέτωπη με την αγανάκτηση γονιών και εκπαιδευτικών, που αυτές τις μέρες έμαθαν πως τα σχολεία τους θα υποβαθμιστούν και οι μαθητές θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με χειρότερους όρους από τις προηγούμενες χρονιές. Που θα δουν τα παιδιά τους είτε να στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα και μικροσκοπικές αίθουσες, είτε να στριμώχνονται στα αριθμητικά πλαίσια του αντιεκπαιδευτικού νόμου, χωρίς κανένα εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό κριτήριο, με το καθεστώς υποστελέχωσης να ενισχύεται και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης του ωρολογίου προγράμματος, ειδικά για τις ειδικότητες, να θεωρείται δεδομένη.

Για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρη η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να γίνουν πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αντιμετωπίζουν τη νέα γενιά και τις οικογένειές τους σαν κόστος και ταυτόχρονα σαν πελατεία. Στις απανωτές ήττες που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα και στον χώρο της Παιδείας, έχουν ακόμα να προσθέσουν αρκετές. Και θα φροντίσει γι' αυτό ο λαός μας, με την οργανωμένη πάλη του!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ