Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Περισσεύουν διαπιστώσεις για το μέγεθος της καταστροφής...

...αλλά όχι για την απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης

Εθελοντής παλεύει με τις φλόγες, στην κεντρική Πορτογαλία

Copyright 2022 The Associated

Εθελοντής παλεύει με τις φλόγες, στην κεντρική Πορτογαλία
Οι εκτάσεις που έχουν καταστραφεί φέτος από πυρκαγιές στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των καμένων εκτάσεων που καταγράφηκαν πέρυσι για όλη τη χρονιά, με βάση τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος για τις 27 χώρες της ΕΕ, οι πυρκαγιές από την αρχή του 2022 έως τις 16 Ιούλη κατέστρεψαν συνολικά 5.178.810 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, συνολικά για όλο το 2021 (χρονιά επίσης με μεγάλες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας), είχαν καταγραφεί 4.703.590 καμένα στρέμματα (4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Η πιο καταστροφική χρονιά από την ίδρυση του EFFIS θεωρείται το 2017, όταν έγιναν στάχτη 9.880.870 στρέμματα, σχεδόν 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που αντιστοιχεί σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του Λιβάνου. Ο συντονιστής του EFFIS Χεσούς Σαν Μιγκέλ σχολίασε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει, ακόμη και αν περιμέναμε ανωμαλίες στις θερμοκρασίες χάρη στις μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις», εκτιμώντας ότι «το κύμα καύσωνα είναι καθοριστικό στη διαμόρφωση της κατάστασης».

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τη Γαλλία, όπου μέχρι 16/7 είχαν καεί 400.000 στρέμματα, έναντι 300.000 για όλο το 2021. Αλλά και για την Πορτογαλία, όπου έως 16/7 είχαν καεί 460.000 στρέμματα, έναντι 250.000 για όλο το 2021. Στη Βρετανία, οι καμένες εκτάσεις έφτασαν φέτος τα 200.000 στρέμματα, έναντι 60.000 στρεμμάτων για όλο το 2021. Ο Μιγκέλ πρόσθεσε ότι ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο της εποχής των πυρκαγιών, «άλλοτε η εποχή αυτή επικεντρωνόταν από τον Ιούλη μέχρι τον Σεπτέμβρη, τώρα έχουμε μακρύτερες εποχές και δριμύτερες πυρκαγιές».

Ομως, παρά τις άφθονες διαπιστώσεις για τις απειλές που γεννά η «κλιματική αλλαγή», που διατυπώνονται εδώ και πολλά χρόνια, οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης και ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των δασών δεν ενισχύθηκαν με βάση, αφενός τις ανάγκες, αφετέρου τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ηγέτης δηλαδή χώρας που ανήκει στις 7 ισχυρότερες του κόσμου, αναγνώρισε προχτές από την κατεστραμμένη Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας ότι «ναι», η χώρα χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα κατάσβεσης πυρκαγιών... Βέβαια, δεν έδωσε εξηγήσεις ούτε γιατί ένα μέρος των σημερινών αεροσκαφών μένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ούτε τι έκαναν οι κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ανταλλακτικά που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως λείπουν, ούτε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών της χώρας (πάνω από 70%) είναι «εθελοντές» κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, διάφορα ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι μια σειρά από χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, δεν διατηρούν σταθερό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, με το επιχείρημα ότι σε αυτές ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι χαμηλός και προτιμούν να νοικιάζουν αεροπλάνα από ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ