ΠΑΜΕ: Ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτών στον χώρο της Υγείας
Το ΚΚΕ, με τον ειδικό του αγορητή, Γ. Λαμπρούλη, από την αρχή της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ανέδειξε ότι το βασικό κριτήριο γι' αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών - τεχνολογικών επιτευγμάτων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις ανάγκες των γυναικών και των νέων ζευγαριών, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που διαμορφώνει ακριβώς η άσκηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο φυσικά των γενικότερων στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων, διαχρονικά της ΕΕ, σε σχέση με την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, και, βέβαια, πώς θα αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των ομίλων.
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που έφερε η κυβέρνηση εκφράζει το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Οσα υποκριτικά λόγια και αν αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει ότι το νομοσχέδιο "υποβοηθά" τις γυναίκες, τα ζευγάρια που θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες μεθόδους, η αλήθεια είναι άλλη. Πρόκειται για διατάξεις που "υποβοηθούν" τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ), τα οποία περιμένουν να γιγαντωθούν με την ανάπτυξη του "αναπαραγωγικού τουρισμού". Αυτό ξεκαθαρίζεται από το πρώτο άρθρο του, που αναφέρει ότι ο σκοπός είναι "...η ενίσχυση της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης αλλοδαπών πολιτών που επιθυμούν να προσφύγουν σε μεθόδους ΙΥΑ στη χώρα μας".
Ισχυρίζονται προκλητικά ότι προσαρμόζουν το πλαίσιο στον "σύγχρονο τρόπο ζωής". Αλήθεια, για ποιον "σύγχρονο" τρόπο ζωής κάνουν λόγο;
Μήπως εννοούν την πανσπερμία των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, τα ωράρια - λάστιχο, τη νομοθετημένη 10ωρη εργασία, συνολικά το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και τη δουλειά τις Κυριακές; Μήπως θεωρούν "σύγχρονο" την εκτίναξη της ακρίβειας και την αδυναμία των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, ακόμα και διατροφικές; Μήπως είναι "σύγχρονο" ότι αυτήν την περίοδο όχι μόνο 1 στους 2 δεν μπορεί να εξασφαλίσει λίγες μέρες διακοπών, αλλά θα βράσουν και μέσα στα σπίτια τους αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος;
Απείραχτο μένει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των νέων ζευγαριών, που τα αναγκάζει να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Τα μέτρα προστασίας της μητρότητας, η στήριξη της οικογένειας λογαριάζονται ως "κόστος" για το κράτος, εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά είναι τα εμπόδια της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει από τις εργαζόμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν σκοπό στο άμεσο μέλλον να μείνουν έγκυες προκειμένου να προσληφθούν ή τις απολύουν μόλις μείνουν έγκυες. Να προωθούν μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων την "κρυοσυντήρηση ωραρίων" ως λύση για την ανεμπόδιστη επαγγελματική ανέλιξή τους.
Απείραχτη μένει η κυριαρχία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της ΙΥΑ, όταν από τις 55 μονάδες μόλις 6 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τα ζευγάρια αναγκάζονται να ακριβοπληρώσουν και τις αναγκαίες εξετάσεις, τα φάρμακα, που ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μικρό ποσοστό. Ενισχύουν τα ιδιωτικά κέντρα που γεννούν συνεχώς κέρδη!!!».
Στον αντίποδα των παραπάνω, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει την ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Για πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, για γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τραπεζών κρυοσυντήρησης, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Επίσης, για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους. Αδειες μετ' αποδοχών στις γυναίκες που ακολουθούν την ΙΥΑ, άδειες τοκετού - μητρότητας - λοχείας και επιδόματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ.
«Γι'α αυτά και για ακόμα περισσότερα που δικαιούμαστε δεν περιμένουμε να μας τα εξασφαλίσουν σημερινοί και αυριανοί "σωτήρες". Μπαίνουμε μπροστά, με όπλο τα σωματεία και τους αγώνες και τα διεκδικούμε», σημειώνει το ΠΑΜΕ.