Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανάσα δύναμης, νεανικού ενθουσιασμού και ελπίδας για τις μάχες που έρχονται

Μαζικά αγκαλιάστηκαν από τον λαό και τη νεολαία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό!», που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, μέλη λαϊκών οικογενειών του Πειραιά, νέοι γονείς με τα παιδιά τους και ιδιαίτερα νέοι και νέες, φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν για δυο μέρες τον χώρο των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, όπου διεξαγόταν το Φεστιβάλ, επισφραγίζοντας ότι αυτό καθιερώνεται ως κορυφαίο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για την εργατούπολη του Πειραιά, ένα μεγάλο ετήσιο μαχητικό ραντεβού για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής και όχι μόνο, που το νιώθουν πλέον ως κάτι δικό τους. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα στον χώρο κομμουνιστές συνδικαλιστές οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη μεγάλων αγώνων, που έγιναν σημείο αναφοράς για όλη την εργατική τάξη, όπως στην COSCO. Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε στον χώρο και ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος.

Ο χώρος ήταν στολισμένος απ' άκρη σ' άκρη με σημαίες του ΚΚΕ, γιγαντοπανό με μαχητικά συνθήματα αλλά και το αίτημα για την απαλλοτρίωση των 640 στρεμμάτων των πρώην Λιπασμάτων, ώστε να αποδοθούν στον λαό και στη νεολαία της περιοχής.


Η διαδρομή στα Στέκια και τις Εκθέσεις του Φεστιβάλ ήταν μια περιήγηση μέσα στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ σε διάφορους τομείς.

Τον δικό του χώρο είχε το Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο», που μετά από μια επιτυχημένη πορεία «βάζει πλώρη» για νέο κύκλο δραστηριοτήτων, σχετικά με τις οποίες μπορούσε ο επισκέπτης να ενημερωθεί και να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τις ομάδες και τα μαθήματα που λειτουργούν. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη ρομποτικής από τα αντίστοιχα σεμινάρια που φιλοξενεί το «Τραβέρσο».

Η Εκθεση για τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ παρουσίαζε σταθμούς μιας ανεξίτηλης πορείας 31 χρόνων, καταλήγοντας στο κάλεσμα για τη φετινή κατασκήνωση στις Νηές Μαγνησίας.

Με το κάλεσμα «Δυνάμωσε τη φωνή της ΚΝΕ σε κάθε σχολείο», το Μαθητικό Στέκι υποδεχόταν μαθητές της περιοχής, με Εκθεση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τον δικό τους χώρο είχαν οι νέοι και οι νέες από τις σχολές κατάρτισης.

Η γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου», με παιχνίδια και δραστηριότητες, συγκέντρωσε τους μικρούς επισκέπτες, οι οποίοι έφτιαξαν και το δικό τους πανό, με σύνθημα «Ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ».

Στέκι συζήτησης ο Χώρος των Εργαζομένων, με τα ταμπλό να αποτυπώνουν τη θέση του ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και πώς αυτό εκφράζεται μέσα στους εργατικούς αγώνες. Σημαντικοί σταθμοί στην πάλη των εργαζομένων, ανάμεσά τους η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, και αυτά για τα οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ήταν αφορμή για συζήτηση με τους νέους γύρω από την ανάγκη να οργανωθούν στο σωματείο, να παλέψουν από τις γραμμές της Οργάνωσης.


Πυκνή κίνηση και πηγαδάκια σχηματίζονταν μπροστά από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Επίσης λειτουργούσαν χώροι του ΚΕΘΕΑ και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

«Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... Με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών. Η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφετηρία το σύνθημα των επιτυχημένων Μαθητικών Φεστιβάλ, «Είμαστε κάθε φορά το μέλλον», αναφέρθηκε σε όσα προβληματίζουν τους μαθητές, τους νέους, που βλέπουν ότι αυτός ο κόσμος «δεν μας κάνει, δεν μας αξίζει», με αφορμή όσα συμβαίνουν σε κάθε πλευρά της ζωής. Οπως τόνισε, αναφερόμενη στις θέσεις και τη δράση της Οργάνωσης, «μόνο με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη ζωή που ταιριάζει στους νέους τον 21ο αιώνα. Οι αγώνες που δώσαμε όλον αυτόν τον καιρό μάς διδάσκουν πως μπορούμε να το τολμήσουμε μαζί».

Στη συζήτηση με θέμα «Οι μεγάλοι αγώνες τού σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα» αναδείχθηκε ο αναντικατάστατος - πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και πώς επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη των αγώνων που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους της χώρας αλλά και εκτός συνόρων, με τη μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράστηκε, όπως στην COSCO, στην «e-food», στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Ρόλος που αναδεικνύεται και τώρα, με τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με το απεργιακό θερμόμετρο να ανεβαίνει καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερα σωματεία μπαίνουν στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, βάζοντας μπροστά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, και Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, εργαζόμενος στην «e-food».

Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν αγαπημένοι καλλιτέχνες και δόθηκε βήμα σε μαθητικά - νεανικά μουσικά σχήματα.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής άνοιξε με νεανικά συγκροτήματα, ενώ ακολούθησε hip hop συναυλία με τους Retro και Afaza, με το κοινό να τραγουδά μαζί τους «μυρίζει ακόμα γιασεμί ο Πειραιάς». Οι «Κοινοί Θνητοί» καλωσόρισαν την Μάγδα Φύσσα, αφιερώνοντας το τραγούδι «Του Εθνους Πατριώτη» στην μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και σε όλα τα θύματα του φασισμού.

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος σκόρπισε στιγμές γέλιου, ενώ το πρόγραμμα της Παρασκευής έκλεισε με μια μοναδική συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκίνησε με ένα απολαυστικό μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Τραβέρσο», με την Πολυξένη Καράκογλου.

Τη σκυτάλη πήρε ο «αιώνιος έφηβος» Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ξεσηκώνοντας το κοινό, που με αμείωτο ρυθμό τραγουδούσε δυνατά τα τραγούδια του.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι αργά το Σάββατο, με ένα μεγάλο λαϊκό παραδοσιακό γλέντι από τους Rebeti και τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδάει με την ψυχή του.




Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ