Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επαφές και από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στην περιοχή

Προϋπολογίζονται 6,1 δισ. δολάρια για την «Πρωτοβουλία για την Αποτροπή στον Ειρηνικό»

Περιοδεία στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζει και η Σέρμαν (φωτ. με τους ομολόγους της από Ιαπωνία και Νότια Κορέα)
Περιοδεία στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζει και η Σέρμαν (φωτ. με τους ομολόγους της από Ιαπωνία και Νότια Κορέα)
Στη Σιγκαπούρη βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, άλλο ένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που συνεχίζει τις αλλεπάλληλες επαφές των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι περιοδεία στην ίδια περιοχή ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, αναδεικνύοντας την «αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Οστιν αναμένεται σήμερα να μιλήσει στο 19ο Περιφερειακό Φόρουμ για την Ασφάλεια «Διάλογος Shangri - La». Το εν λόγω φόρουμ γίνεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη και θεωρείται η κορυφαία συνάντηση της περιοχής σε ζητήματα ασφάλειας.

Επειτα θα μεταβεί στην Μπανγκόκ, καθώς «ΗΠΑ και Ταϊλάνδη κάνουν σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας τους και την επέκταση του βάθους και εύρους της στρατιωτικής τους συνεργασίας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι «ο Ινδο-Ειρηνικός παραμένει προτεραιότητα ως πεδίο για το υπουργείο μας», αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέπει μεταξύ άλλων 6,1 δισ. δολάρια για επενδύσεις που εστιάζουν στην «Πρωτοβουλία για την Αποτροπή στον Ειρηνικό» (Pacific Deterrence Initiative). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλο «κρίσιμο μήνυμα αποτελεί η δέσμευσή μας να αναπτύξουμε το κοινό μας όραμα για την περιοχή μαζί με τους εταίρους μας».

Ξεκαθαρίζοντας εξάλλου τους ανταγωνιστές του εν λόγω «οράματος», έσπευσε να αναφερθεί στην Κίνα και να κάνει παραλληλισμούς με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η Κίνα δεν συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις, οι κινήσεις των Κινέζων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και οι υπερβολικές τους διεκδικήσεις σε άλλες περιοχές έχουν σημάνει συναγερμό», ανέφερε, για να καταλήξει ότι «η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η διεθνής τάξη».

Η δε Σέρμαν χτες βρέθηκε στις Φιλιππίνες, όπου συνάντησε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της χώρας Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, με τον οποίο συζήτησε «την ενίσχυση της μακρόχρονης συμμαχίας μας, την εμβάθυνση της οικονομικής μας σχέσης και τη διατήρηση ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου και ανοιχτού».

Νέες επισκέψεις Δυτικών στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ έφτασε στην Ταϊβάν νέα αντιπροσωπεία Γάλλων γερουσιαστών, σε μια νέα κίνηση δυτικής δύναμης για ενίσχυση των δεσμών με τις ταϊβανέζικες αρχές, παρά τις αντιδράσεις του Πεκίνου και τις «συστάσεις» του για αποφυγή απευθείας σχέσεων με την κυβέρνηση της Ταϊπέι.

Επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας ήταν ο γερουσιαστής Ζοέλ Γκεριό, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας. Χαρακτηριστικά επιθετικές προς το Πεκίνο - χωρίς να το κατονομάζει - ήταν οι δηλώσεις του Γκεριό, ο οποίος συναντώντας την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Βεν διαμήνυσε ετοιμότητα «να βοηθήσουμε την Ταϊβάν να εναντιωθεί στους καταπιεστές της και να προωθήσει την ελευθερία της». Υποσχέθηκε δε ότι «θα αντιταχθούμε σε όσους είναι αντίθετοι στην ελευθερία της Ταϊβάν, και θα δείξω τη δύναμη της Ταϊβάν σε όσους την αγνοούν».

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Γάλλων βουλευτών τους τελευταίους μήνες, ενώ συνολικά η ΕΕ ιεραρχεί τη συνεργασία της με την Ταϊβάν σε τομείς όπως η παραγωγή ημιαγωγών (μικροτσίπ). Πριν μερικές βδομάδες, άλλωστε, στην Ταϊπέι βρέθηκε και αντιπροσωπεία Σλοβάκων βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ