ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τεράστια προβλήματα προκαλεί στις ΗΠΑ η έλλειψη βρεφικού γάλακτος με ευθύνη της κυβέρνησης, που επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία με τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου.
Τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό εντάθηκαν από τον Μάρτη καθώς η αγορά είναι κλειστή στις εισαγωγές από Ευρώπη και ελέγχεται από μία χούφτα μονοπώλια. Επίσης, από τον περασμένο Φλεβάρη έγινε ανάκληση προϊόντων της εταιρείας «Abbott» (έχει το 40% της αμερικανικής αγοράς) και στη συνέχεια με την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της στο Μίσιγκαν επειδή βρέθηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί σε προϊόντα, μετά τον θάνατο δύο βρεφών στις 17 Φλεβάρη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τις ελλείψεις μόλις στις αρχές Απρίλη και τότε κινητοποίησε την κυβέρνηση.
Πάντως, οι γνωρίζοντες τον κλάδο ήξεραν το μέγεθος του προβλήματος. Ο Ρόμπερτ Κλίβελαντ, αντιπρόεδρος της «Reckitt» επισήμανε ότι γνώριζε «από την αρχή» πως το κλείσιμο αυτού του εργοστασίου «θα ήταν ένα πολύ σοβαρό συμβάν». Ο Μάρεϊ Κέσλερ, επικεφαλής της «Perrigo», επίσης δήλωσε ότι πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε πως αυτό το συμβάν θα προκαλούσε «σοβαρές ελλείψεις».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στα μέσα Μάη τη δημιουργία «αερογέφυρας» ώστε να επιταχυνθούν οι εισαγωγές βρεφικού γάλακτος από το εξωτερικό, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Fly Formula». Την Τετάρτη η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσει στις ΗΠΑ βρεφικό γάλα από την Αυστραλία - περίπου 172 τόνοι, που αρκούν για περίπου 4,6 εκατομμύρια μπιμπερό - και περίπου 136 τόνοι από τη Βρετανία - το ισοδύναμο περίπου 3,7 εκατομμυρίων μπιμπερό. Παράλληλα, ο Μπάιντεν ενεργοποίησε τον νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να παρέχονται κατά προτεραιότητα στα εργοστάσια παραγωγής βρεφικού γάλακτος τα απαραίτητα συστατικά.
Η κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της αγοράς βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ, το 90% της οποίας ελέγχεται από τρεις εταιρείες, ενώ είναι κλειστή στις εισαγωγές γάλακτος που έχει παρασκευαστεί από ευρωπαϊκές εταιρείες.