Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για ασφαλή μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου

Να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου στο δήμο Χαλανδρίου ζητά με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης αναφέρουν:

«Από το 2017 ο δήμος Χαλανδρίου έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Είναι ενέργειες με τις οποίες απαιτείται οι Ρομά να διαβιούν σε σύγχρονες και ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και να παραδοθούν οι εκτάσεις στις οποίες διαμένουν στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μάλιστα έχουν προσφύγει νομικά, με αποτέλεσμα ο δήμος Χαλανδρίου να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Χαλανδρίου κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2018 πρόταση στην Περιφέρειας Αττικής, με την οποία ζητά να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, που θα περιλαμβάνει συνολικές δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή και επίλυση του ζητήματος της μετεγκατάστασής τους.

Η πρόταση του δήμου Χαλανδρίου τελικά εγκρίθηκε και υπογράφηκε στις 9/12/2019 από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μόνο στο σκέλος της που αφορά στην επιδότηση ενοικίου. Η Περιφέρεια Αττικής δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα η μετεγκατάσταση να παραμένει στον αέρα και το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Η μετεγκατάσταση μεμονωμένων οικογενειών έχει γίνει με χρηματοδότηση από τον οικείο δήμο.

Επιπλέον, ο δήμος Χαλανδρίου από τις 18/5/2021 έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο ζήτημα και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο δήμος, το αίτημα προωθήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς έκτοτε να λάβει κάποια απάντηση.

Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα και τις καταγγελίες από τον δήμο Χαλανδρίου και από τις επίσημες συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ρομά, κανένας αρμόδιος κεντρικός κρατικός φορέας δεν έχει ενδιαφερθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και σε συνεργασία με τον δήμο να δοθεί μια οριστική επίλυση για τον συγκεκριμένο καταυλισμό, που βέβαια προϋποθέτει την ασφαλή μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων με εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών ζωής.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες κατά καιρούς εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων για "προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", για "κοινωνική ένταξη των Ρομά" και άλλα αποτελούν κούφια λόγια. Δεν αποτελούν λύση αποσπασματικά μέτρα που δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που αξιοποιούνται ως εξιλαστήριο θύμα για μια σειρά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της εγκληματικότητας, την ίδια στιγμή που στοχοποιούνται και γκετοποιούνται από την κρατική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστική δε η στάση της σημερινής κυβέρνησης, που πριν περίπου 2 χρόνια σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ παρείχε κάλυψη σε ρατσιστικές και απαράδεκτες ενέργειες της δημοτικής αρχής Ασπροπύργου, η οποία προχώρησε σε καταστροφή των παραπηγμάτων των Ρομά στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου, χωρίς καμία εξασφάλιση μετεγκατάστασης των ανθρώπων που ζουν εκεί, ενέργεια που όχι μόνο δεν έλυσε το ζήτημα, αλλά διαμόρφωσε ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Η κυβέρνηση απαιτείται να αναλάβει τις ευθύνες της, λαμβάνοντας άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, που αφορά την ίδια τη ζωή και την υγεία των Ρομά, που διαβιούν σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και συνολικά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και να σταματήσουν οι ίδιοι οι Ρομά αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής να διαβιούν σε τραγικές συνθήκες;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη μετεγκατάσταση και τη διαβίωση των Ρομά της Αμφισσας(2023-12-15 00:00:00.0)
«Ενωμένοι θα νικήσουμε το θηρίο»(2022-12-15 00:00:00.0)
Να μετεγκατασταθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου(2022-06-30 00:00:00.0)
Παράταση έξι μηνών για τους Τσιγγάνους(2014-10-01 00:00:00.0)
Συζήτηση για τους καταυλισμούς Ρομά στην Αττική(2011-12-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση για να ζουν οι Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες(2011-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ