Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Θερμές και συντροφικές οι συναντήσεις με το ΚΚ Αλβανίας

Τα Τίρανα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στις 26 και 27 του Φλεβάρη στα Τίρανα βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέβη στην αλβανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και είχε συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΚΑ. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις εκ μέρους του ΚΚΑ συμμετείχε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Χούσνι Μιλόσι.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την κατάσταση στις δύο χώρες, στα Βαλκάνια, αλλά και στον κόσμο, μετά τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα του, ο Χ. Μιλόσι σημείωσε την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει σήμερα ο αλβανικός λαός. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίθεση των πολυεθνικών και των μεγάλων δυνάμεων για να αποκτήσουν ό,τι έχει ακόμη απομείνει στον δημόσιο τομέα της Αλβανίας. Στο κέντρο επίσης των συζητήσεων βρέθηκαν τα ζητήματα της ειρήνης στα Βαλκάνια, της ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ενόψει μάλιστα της νέας συνάντησης του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη στις 23-24 του Μάρτη 2002. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ζητήματα των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, στην ανάγκη να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματά τους, όπως και στη διαδικασία ένταξής τους στα ελληνικά συνδικάτα και στην ανάγκη συστράτευσής τους μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα

Μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των συναντήσεων έδωσαν όμως και οι εκπρόσωποι των αλβανικών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνέντευξη προσήλθαν εκπρόσωποι 8 ραδιοτηλεοπτικών μέσων της γειτονικής χώρας. Οπως σημείωσε στην εισηγητική τοποθέτησή του ο Χ. Μιλόσι, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Τίρανα έγινε μετά από πρόσκληση του ΚΚΑ, με σκοπό να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα ενίσχυση και συντονισμό του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Στα πλαίσια των συνομιλιών ανταλλάχτηκαν πληροφορίες για τον αγώνα που κάνουν τα δύο ΚΚ υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού στις χώρες τους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα προβλήματα των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΚΑ, ζωτική σημασία για το κόμμα του και τους Αλβανούς κομμουνιστές έχουν οι πρωτοβουλίες του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, οι συναντήσεις των ΚΚ της Βαλκανικής και οι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Το ΚΚΑ θα συνεχίσει και στο μέλλον τη συμμετοχή του σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια, για μια Βαλκανική Χερσόνησο της ειρήνης, της ασφάλειας, χωρίς ξένες βάσεις, στρατεύματα κι επεμβάσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χ. Μιλόσι υπογράμμισε ότι κοινός αντίπαλος και των δύο ΚΚ είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που με τις επεμβάσεις τους δημιουργούν αστάθεια κι εχθρότητα μεταξύ των λαών της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Μπ. Αγγουράκης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία που έτυχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και χαρακτήρισε τις συναντήσεις και συνομιλίες ιδιαίτερα χρήσιμες. Σημείωσε ότι τα δύο κόμματα αποκατέστησαν σχέσεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν ακόμη το ΚΚΑ βρισκόταν στην παρανομία, και ότι το ΚΚΕ έκανε τότε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τη νομιμοποίηση του ΚΚΑ και τώρα και στο εξής θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να αναπτυχθούν ακόμη παραπέρα οι σχέσεις των δύο ΚΚ προς όφελος της φιλίας και των συμφερόντων των δύο λαών. Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο αλβανικός λαός έχει ιδιαίτερη σημασία και συνεισφορά η δράση που αναπτύσσει το ΚΚΑ στη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο ΚΚ για μια σειρά ζητημάτων, όπως, π.χ., είναι η ανάγκη μεγαλύτερης συμβολής όχι μόνο των κομμουνιστών αλλά και των συνδικάτων και των άλλων μαζικών οργανώσεων των δύο χωρών στην κοινή προσπάθεια για την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην πάλη ενάντια στις ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και βάσεις.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ