Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στην αποδοχή των «πραγματικοτήτων» ο Ρ. Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι για να συζητήσει επί του εδαφικού στις σωστές βάσεις, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η εδαφική κυριαρχία, την οποία χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη εγγύηση και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Κι αυτό, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, γιατί εάν στο μέλλον οι ελληνοκυπριακές αρχές, κατά την έκφρασή του, ή η νεολαία, αποφασίσουν να επιτεθούν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, να μην υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί αυτό που είπε κάποτε ο Μακάριος, ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση. Ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε και πάλι για πραγματικότητες στο νησί, οι οποίες εάν γίνουν αποδεκτές, θα επέλθει λύση στο Κυπριακό σε μερικούς μήνες.

Προτάσσοντας το θέμα της ισότητας ισχυρίστηκε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι δυνατόν μια επίσημη κυβέρνηση και μια μειονότητα να καταλήξουν σε συνεταιρισμό, στη βάση ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας ή στη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να προσθέσει ότι οι δύο λαοί πρέπει να ζουν χωριστά, ο καθένας στην περιοχή του.

Για τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν τους μηχανισμούς να επιβάλουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ασκεί πιέσεις για επίλυση του προβλήματος μέχρι τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να συναντήσει κατ' ιδίαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Κληθείς μετά την τελετή παρασημοφόρησης του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Σπ. Κυπριανού από την Εκκλησία της Κύπρου στην Αρχιεπισκοπή, να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προτείνει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον ίδιο, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ