Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Οδηγίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ποιοι φορολογούμενοι (μισθωτοί- συνταξιούχοι-αγρότες κλπ.) είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν - και μέχρι πότε - τα εισοδήματά τους στην εφορία με την υποβολή σχετικής δήλωσης

Χρηστικές οδηγίες για τη διαδικασία αποστολής των φορολογικών δηλώσεων δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, υποχρέωση να δηλώσουν στην εφορία τα εισοδήματά τους, με τη συμπλήρωση και υποβολή σχετικής δήλωσης, έχουν:

  • Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 800.000 δρχ. Οσοι έχουν εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις κάτω από το όριο των 800.000 δραχμών, μπορούν να μην καταθέσουν δήλωση αν δεν υποχρεώνονται από άλλο λόγο. Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων αρχίζουν να τρέχουν από τις 7 του Μάη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ φτάνουν μέχρι και τις 4 του Ιούνη. Αν δηλώνονται και εισοδήματα για κατηγορίες που λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες (π.χ. από ελευθέρια επαγγέλματα) η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τη μεταγενέστερη ημερομηνία. Οσοι θέλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr τουλάχιστον 5 εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής για να πάρουν τους αναγκαίους κωδικούς πρόσβασης. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν και εισοδήματα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε2, ενώ το έντυπο Ε9 θα υποβάλουν μόνον όσοι έχουν να δηλώσουν κάποια μεταβολή στα οικογενειακά ή περιουσιακά στοιχεία που δηλώθηκαν με το Ε9 των προηγούμενων χρόνων.
  • Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση εφόσον είναι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» με ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα πάνω από 1.000.000 δρχ. Επίσης, υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι και: α) Οσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2001 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 500.000 δρχ. ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 750.000 δρχ. β) Οσοι πήραν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 2.000.000 δρχ. ή το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους από καλλιεργητικά δάνεια στις 31/12/2001 ήταν πάνω από 2.000.000 δρχ. γ) Οσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με θερμοκήπια σε έκταση από 2 στρέμματα και πάνω.

Οι προθεσμίες για να δηλώσουν οι αγρότες στην εφορία τα αγροτικά εισοδήματα τρέχουν από την 1η του Απρίλη και φτάνουν μέχρι τις 15 του Απρίλη. Από το γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια αφαιρείται το ποσό που πληρώνεται για μίσθωση γεωργικής γης και το 25% της δαπάνης για αγορά καινούριου πάγιου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργική εκμετάλλευση.

Το απαλλασσόμενο ποσό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι οι 500.000 δρχ. και για τους αγρότες που παίρνουν εξισωτική αποζημίωση 1.000.000 δρχ. Οι αγρότες μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να μειωθεί το γεωργικό εισόδημα που προκύπτει από τα «αντικειμενικά κριτήρια» αν μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος προσκομίσουν στοιχεία και αποδείξουν ότι από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανώτερη βία απέκτησαν εισόδημα μικρότερο από αυτό που προσδιορίζει με «αντικειμενικά κριτήρια» η εφορία.

Οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινούν από σήμερα 1 του Μάρτη και φτάνουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, μέχρι τις 15 του Μάρτη. Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή ζημιές. Οσοι έχουν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ