Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2022
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτη δύναμη πανελλαδικά η «Πανσπουδαστική ΚΣ»!

Αισιόδοξο, ανατρεπτικό μήνυμα - πνοή για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας

Αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, ανατρεπτικό μήνυμα φέρνει το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών εκλογών, που αναδεικνύει την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη πανελλαδικά με ποσοστό 33,43%, το μεγαλύτερό της εδώ και δεκαετίες! Η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε 118 Συλλόγους!

Οι φοιτητές αναγνώρισαν μαζικά τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων της «Πανσπουδαστικής» αυτά τα τρία χρόνια από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, τα οποία σημαδεύτηκαν από το παρατεταμένο κλείσιμο των πανεπιστημίων, δίνοντάς της νέα δύναμη και ώθηση για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για συλλόγους ζωντανούς και ενεργούς, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές, για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Τα χιλιάδες ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο που έριξαν στις κάλπες οι φοιτητές αποτελούν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής από ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας, που έχει βιώσει την υποβάθμιση στους χώρους της Εκπαίδευσης, που εκφράζει διάθεση αντίστασης στο πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας και της έντασης της καταστολής, διάθεση αγώνα και διεκδίκησης για όλα όσα ονειρεύονται οι φοιτητές.

Οι φοιτητές έδειξαν ότι θέλουν συλλόγους ενεργούς, με εκπροσώπους που βρίσκονται στο πλευρό τους, συλλόγους που θα μπαίνουν μπροστά και θα διεκδικούν, κόντρα στις προσπάθειες εκφυλισμού και διάλυσης των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Τέτοιες προσπάθειες πήραν απάντηση και τη μέρα των εκλογών, π.χ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου ομάδες άσχετες με τους συλλόγους επιχείρησαν να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία, αλλά χάρη στην αποφασιστική στάση των φοιτητών και των δυνάμεων της ΚΝΕ η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό.


RIZOSPASTIS

Σε σχέση με τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές που είχαν γίνει σε πανελλαδική κλίμακα, το 2019, από το αποτέλεσμα είναι επίσης εμφανέστατες η μεγάλη μείωση των δυνάμεων της ΔΑΠ και η μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ.

Παρότι ο «χάρτης» των συλλόγων είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τρία χρόνια πριν και δεν μπορεί να γίνει απευθείας σύγκριση, οι απώλειες των δυνάμεών τους είναι σημαντικές.

Στρουθοκαμηλισμοί από τη ΔΑΠ

Την ίδια στιγμή η παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, είναι η μόνη που δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και εμφανίζει εαυτήν ως «πρώτη δύναμη», χωρίς βεβαίως αυτό να τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα. Μάλιστα, τα fake news της ΔΑΠ αναπαρήγαγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις πλην ΔΑΠ συμφωνούν για την πρωτιά της ΠΚΣ, ο Γ. Οικονόμου απάντησε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι. Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρώτη. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν νομίζω ότι βοηθάει στο να τονώσουμε την αξιοπιστία ενός θεσμού ο οποίος η αλήθεια είναι ότι έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια λόγω COVID δεν έχουν γίνει εκλογές, αλλά και εξαιτίας του ότι συνολικά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης».


Βέβαια, περνάει στα ψιλά ότι τα στοιχεία από τις εφορευτικές επιτροπές που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που φέρουν φαρδιές πλατιές τις υπογραφές των εκπροσώπων της ΔΑΠ, αποδεικνύουν αυτό που από προχτές γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές, δηλαδή την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» σε εκατοντάδες συλλόγους.

Οσο για την πληγωμένη αξιοπιστία του θεσμού, ας αναζητήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες στην παράταξή της, που χρόνια πρωταγωνιστούσε σε όργια νοθείας, βίας, εξαγοράς και τρομοκρατίας.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Θυμίζουμε ότι μετά τις γενικευμένες συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ, οι σύλλογοι τώρα είναι πολύ διαφορετικοί. Ενδεικτικά, θυμίζουμε ότι το 2019 είχαν γίνει εκλογές σε 247 συλλόγους (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Πλέον όμως το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων είναι 274, συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων συλλόγων σε πολλά Τμήματα διαφορετικά από τα παλιότερα.

Απ' αυτούς τους 274 φέτος 6 σύλλογοι δεν έκαναν εκλογές (Στατιστικής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ενώ άλλος ένας σύλλογος, αυτός του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), έχει προγραμματισμένες εκλογές για τις 25 Μάη, με βάση απόφαση Γενικής του Συνέλευσης. Πέρα από τους παραπάνω 7 συλλόγους, στο τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα δεν καταγράφονται επίσης 6 σύλλογοι που έκαναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο (Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στις Σέρρες, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ, Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), καθώς και οι σύλλογοι Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, όπου λόγω νοθείας δεν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα και οι εκλογές σε αυτούς τους συλλόγους είναι άκυρες.


Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και τις πρωτιές της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε συλλόγους και ιδρύματα, ενώ θα συνεχίσει με δημοσίευση αναλυτικών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές εκλογές και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ