Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πανεπιστημιούπολη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πανεπιστημιούπολη
Μαχητική κινητοποίηση στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, στου Ζωγράφου, έκαναν χτες το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες, ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων και των υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Με το πανό τους και με μαζική εξόρμηση δήλωσαν ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα πατήσει στις σχολές μας!» και κάλεσαν τους φοιτητές σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και σε σχετικές παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, σημειώνοντας παράλληλα: «Δίνουμε απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης να συκοφαντήσει και να χτυπήσει τους φοιτητικούς μας συλλόγους με τη μαζική μας συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές».

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ενάντια στην καταστολή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την πανεπιστημιακή αστυνομία οργανώνουν σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών, Μαθηματικού, Φυσικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνονται και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την εισβολή και βία των ΜΑΤ στους χώρους του. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ καλεί την Πέμπτη 19 Μάη σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. με 2 μ.μ.), και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με εργαζόμενους/ες και τους φοιτητές στον χώρο του Κτιρίου Διοίκησης στις 10 π.μ.

Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει τα «μεθοδευμένα έκτροπα» των προηγούμενων ημερών με τη βάναυση και απαράδεκτη εισβολή ΜΑΤ και ασφαλιτών στην Πανεπιστημιούπολη, τις απρόκλητες βίαιες επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών στο Κτίριο Διοίκησης και στη ΣΘΕ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σχέδιο που συμβαδίζει με τη βίαιη καταστολή της διεκδίκησης για ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Παράλληλα, ο ΕΣΔΕΠ σημειώνει πως «η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου δίνει άλλοθι για τη συνέχιση της βίαιης καταστολής και επικυρώνει την απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας». Οσο για την Πρυτανεία, τονίζει ότι «με πρόσχημα το έργο της βιβλιοθήκης στη ΣΘΕ και με "μη ανακοινώσιμο σχέδιο", αντί να δώσει αμέσως λύση, μετατρέπει από κοινού με την κυβέρνηση το ΑΠΘ από χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε πεδίο άσκησης αυταρχισμού και καταστολής στις δίκαιες διεκδικήσεις του συντεταγμένου πανεπιστημιακού κινήματος φοιτητών, ΔΕΠ και εργαζομένων».

Από τον Ιούνη οι περιπολίες

Στο μεταξύ, με βάση τα όσα είπε χτες σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση σχεδιάζει την έναρξη περιπολιών των «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» (ΟΠΠΙ), δηλαδή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις αρχές Ιούνη. Μάλιστα, η κυβέρνηση περιμένει από τις πρυτανικές αρχές να προχωρήσουν στην κατασκευή των σχετικών υποδομών για την ελεγχόμενη είσοδο σε αυτά (τοποθέτηση τουρνικέ), γιατί μία βασική επιχειρησιακή αποστολή της θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος. Οι περιπολίες θα ξεκινήσουν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης.

Αναμένεται, δε, να κατατεθεί το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα του νόμου για τους ΟΠΠΙ, το οποίο θα φέρει την υπογραφή των Θεοδωρικάκου - Κεραμέως. Αυτό θα συμβεί μέσα στη βδομάδα με όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την αποστολή των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός αστυνομικών που θα διατεθούν σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν πρώτο αρχικό σχεδιασμό, οι περίπου 100 θα διατεθούν στο «Αριστοτέλειο» και οι υπόλοιποι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ(2024-03-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας(2022-09-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το κρατικό σχέδιο για την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας(2022-05-27 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα(2022-05-19 00:00:00.0)
Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας(2022-05-12 00:00:00.0)
Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια(2022-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ