Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδίκασαν τα σχέδια έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα της Παρασκευής 13/5

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια, με αφορμή τη μόνιμη παρουσία και τις επιθέσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ιδρύματα.

«Από τα Ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», δήλωσαν οι φοιτητές στη συγκέντρωσή τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει».

«Ούτε 17 Μάη ούτε ποτέ! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας!», τόνιζαν φοιτητικοί σύλλογοι στο ψήφισμά τους, όπου επίσης καταγγέλλουν «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, με την αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους αγώνες μας, με στόχο την ένταση της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση με αυτό το ψήφισμα είχαν πάρει οι Σύλλογοι ΠTΔE, TEAΠH, ΣET, ΣETΠ, ΣO AΣΠAITE, ΦEA, NΦEEMΠ, Αρχιτεκτονικής, Γεωλογικού, Οικονομικού, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Παντείου, ΑΣΤΚ.

Επίσης συμμετείχαν οι Σύλλογοι Βιολογικού, ΗΜΜΥ, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Χημικών, ΣΕΜΦΕ.

Νομιμοποιείται η ενίσχυση της καταστολής

Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» (ΑΣΔ) σχολιάζει: «Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η καταστολή είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην αντιδραστική πολιτική που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και του συλλογικού αγώνα των φοιτητών. Σε αυτό το "πανεπιστήμιο - επιχείρηση", οι διεκδικήσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών είναι "παραφωνία".

Εξίσου δεν εκπλήσσει βέβαια και ο ρόλος που για άλλη μια φορά έρχεται να επιτελέσει η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της αστικής τάξης. Δικαιοσύνη η οποία όλο και πιο στενά, όλο και πιο αποτελεσματικά στηρίζει τις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΑΣΔ σημειώνει ότι έτσι νομιμοποιούνται η ενίσχυση της καταστολής και ο περιορισμός σειράς κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και καλεί κάθε προοδευτικό νομικό και εργαζόμενο στον χώρο της Δικαιοσύνης «με τις γνώσεις και τη δράση του να σταθεί στο πλάι του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές για σπουδές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής(17/5/2022)
Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας(12/5/2022)
Οι φοιτητές θα «κουρελιάσουν» τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους(12/5/2022)
Το σχέδιο της κυβέρνησης για διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση απορρίπτεται!(31/3/2021)
Με μαζικό συλλαλητήριο έδωσαν απάντηση στον αυταρχισμό και στην καταστολή(26/2/2021)
Lockdown κάνουμε μόνο στην πολιτική τους!(10/11/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org