Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου στη Ρώμη
«Κόκκινο» βάφτηκε το Κολοσσαίο κατά την υποδοχή των συνέδρων στη Ρώμη |
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας ηγεσίας της ΠΣΟ, Προεδρικού Συμβουλίου, Γραμματείας και γενικού γραμματέα. Στα όργανα εκφράστηκε ανανέωση σε ποσοστό σχεδόν 30%, ένδειξη και της συσπείρωσης και συμμετοχής στην ΠΣΟ νέων συνδικάτων και συνδικαλιστών από όλες τις ηπείρους. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Mzwandile Michael Makwayiba από τη Νότια Αφρική. Στη θέση του γενικού γραμματέα εξελέγη ο Πάμπης Κυρίτσης, πρώην γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της ΠΣΟ για σειρά ετών.
Το ΠΑΜΕ εξελέγη στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα.
Το Συνέδριο εξέλεξε ακόμα πέντε αναπληρωτές γραμματείς από μια σειρά χώρες (Ινδία, Βραζιλία, Παναμά), μεταξύ των οποίων και τον Γιώργο Πέρρο από την Ελλάδα. Εξελέγη επίσης επταμελής Γραμματεία με συνδικαλιστές από την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Κονγκό, τη Συρία και το Σουδάν.
Από τις εργασίες του Συνεδρίου |
Μεταξύ άλλων το Συνέδριο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της COSCO και της ΛΑΡΚΟ στην Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες το ΠΑΜΕ θα δημοσιεύσει στα Ελληνικά μέρος των παρεμβάσεων και των ομιλιών του Συνεδρίου.
Στην εισήγηση του Συνεδρίου ο Γιώργος Μαυρίκος, γγ της ΠΣΟ, χαιρέτισε τα 105 εκατομμύρια μέλη της Ομοσπονδίας που ζουν και αγωνίζονται σε 133 χώρες των 5 ηπείρων, όλους εκείνους που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε απεργίες, κινητοποιήσεις και δραστηριότητες. Κάλεσε σε ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών της ΠΣΟ, «δυναμώνοντας τη δράση μας για ό,τι απασχολεί σήμερα τους εργαζόμενους», και τόνισε ότι «το μέλλον όλων μας δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός» αλλά «ένας κόσμος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Μιλώντας στο Συνέδριο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε ένταση των αγώνων σε κάθε γωνιά της Γης. Μετέφερε την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και ευχαρίστησε τη Γραμματεία και το Προεδρείο της ΠΣΟ για τη στήριξή τους στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας. «Η βοήθειά σας και η αλληλεγγύη σας ήταν σημαντική και κρίσιμη για τους αγώνες και τη δράση μας», υπογράμμισε. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα που δίνουν οι λιμενεργάτες της COSCO, στις κινητοποιήσεις των ντελιβεράδων της «e-food», αλλά και στη σημαντική νίκη που πέτυχαν η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα των Οικοδόμων, με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις.
«Με το Συνέδριο της ΠΣΟ σήμερα, με τα ντοκουμέντα και τις αποφάσεις όπου δημοκρατικά και συλλογικά θα καταλήξουμε, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενδυνάμωση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Για την ισχυροποίηση της ΠΣΟ και των εργατικών αγώνων σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε κλάδο και περιοχή. Με συνδικάτα μαζικά, δραστήρια, μαχητικά, με καθημερινή παρουσία στους χώρους δουλειάς, στις βιομηχανίες. Με πίστη στις αρχές της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Με καθημερινό οδηγό τον στόχο κάθε ταξικού συνδικάτου, τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους», σημείωσε ο Γ. Πέρρος.
Σε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο, αγωνιστές της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB υποδέχτηκαν τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου στο κέντρο της Ρώμης ανάβοντας καπνογόνα μπροστά στο Κολοσσαίο και αναρτώντας πανό που έγραφε: «Υποδεχόμαστε το Συνέδριο της ΠΣΟ - Συνάντηση ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών!».
Μάλιστα, μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου το ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τους νεαρούς εθελοντές της USB, που στήριξαν όλες αυτές τις μέρες τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να τους ευχαριστήσει για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.
Το Σάββατο, πριν την έναρξη των εργασιών, οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου επισκέφτηκαν το Μνημείο της Σφαγής Fosse Ardeatine και απέτισαν φόρο τιμής στους 335 αμάχους και πολιτικούς κρατούμενους που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 24/3/1944.