Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Απεργία για αξιοπρεπή διαβίωση

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10.30, η συγκέντρωση

Στην Πλατεία Κάνιγγος, μπροστά στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στις 11 το πρωί, συγκεντρώνονται σήμερα οι εργαζόμενοι του εργοταξίου - κάτεργου του Ολυμπιακού Χωριού. Απεργούν και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αύξηση των αμοιβών και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό και αιτία της εντατικοποίησης που επικρατεί στο έργο είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις κοινοπραξίες που ανέλαβαν την εργολαβία με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μέρα που θα τελειώνει το έργο νωρίτερα, θα εισπράττουν πριμ 5 εκατομμύρια δρχ. κι αυτό θα γίνεται για 30 μέρες, στις πέντε από τις εννέα φάσεις που είναι χωρισμένο το έργο. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του: «πρέπει να σταματήσουμε όλοι να προσφέρουμε απλήρωτη εργασία και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας αξιοπρεπή διαβίωση με 7 ώρες δουλιά την ημέρα και πενθήμερη βδομάδα εργασίας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης οι οικοδόμοι αποκαλύπτουν την απληστία των τεχνικών εταιριών γιατί «παρά τα μεγάλα πριμ που θα εισπράξουν αποκλειστικά και μόνο από την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων και από την καταπόνηση και φθορά του οργανισμού τους, οι εργοδότες, όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα αιτήματα για αυξήσεις στα μεροκάματα, αλλά πετσοκόβουν τα ένσημα της υπερωρίας και δεν πληρώνουν την επιπλέον δουλιά, όπως ορίζει ο νόμος».

Με τη μεγάλη αύξηση του εργάσιμου χρόνου οι εργοδότες, σημειώνει τέλος, το Συνδικάτο, πραγματοποιούν μια τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσής μας, όχι μόνο γιατί τσεπώνουν περισσότερη υπεραξία από τη δουλιά μας, αλλά και γιατί τις επιπλέον ώρες που δουλεύουμε, ουσιαστικά δε μας τις πληρώνουν.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι, αύξηση στα μεροκάματα κατά 2.000 δρχ., ασφάλιση των πραγματικών μεικτών αποδοχών, επικόλληση των ενσήμων που «πετσόκοψαν» οι εργοδότες, τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απόδοση των χρημάτων που αναλογούν στις υπερωρίες που έγιναν, σταμάτημα των εργοδοτικών εκβιασμών για υπερωριακή απασχόληση, δρομολόγηση λεωφορείων από τις κοινοπραξίες, πόσιμο νερό σε όλους τους χώρους του εργοταξίου, 5ήμερο-7ωρο-35ωρο για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ