Σάββατο 23 Απρίλη 2022 - Κυριακή 24 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Απρίλη η μεγάλη συναυλία με την Μ. Φαραντούρη για την Πρωτομαγιά

Θα ακουστούν έργα μεγάλων συνθετών και ποιητών

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

Συμμετέχουν ακόμα η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστορ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), David Lynch (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Γιώργος Τσοκάνης (keyboards), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα) και Χρήστος Μιχάλης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα).

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια. Πολλά από αυτά μάλιστα τα έχει πρωτοτραγουδήσει και τα έχει σημαδέψει με την εμβληματική φωνή της. Τραγούδια αγωνιστικά, τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές έξαρσης του λαού μας και της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αλλά και πολλές μουσικές εκπλήξεις θα περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της συναυλίας.

Απαραίτητη για την είσοδο είναι η επίδειξη της πρόσκλησης. Οι προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου λειτουργεί ως αμιγής χώρος για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Για παιδιά έως και 17 ετών ισχύει είτε η επίδειξη πιστοποιητικού, είτε η δήλωση αρνητικού self test τελευταίου 24ώρου.

Ματιές στο πρόγραμμα

Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από δίσκους που ο καθένας έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία... Κάθε δίσκος δεμένος και με μια ξεχωριστή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και του λαϊκού κινήματος.

Φυσικά, μεγάλο μέρος του προγράμματος της συναυλίας περιλαμβάνουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από διάφορους δίσκους του.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφερθούμε στο εμβληματικό «Μαουτχάουζεν», ένα έργο - σταθμό για όλους τους συντελεστές του. Είναι γνωστό ότι η εμπειρία κράτησής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης καθόρισε βαθύτατα τον Ι. Καμπανέλλη. «Η πνευματική μου καταγωγή είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης», θα πει χρόνια αργότερα στον «Ριζοσπάστη». «Σε αυτήν την πρώτη και μεγαλύτερη εμπειρία μου ανακάλυψα τη ζωή και τον άνθρωπο. Είδα τι σημαίνει να ζεις με τον άλλο, να συμπάσχεις μαζί του, να ασχολείσαι με τα προβλήματά του», συνεχίζει. Το «Μαουτχάουζεν», όμως, έχει σημαδέψει και την ίδια την Μ. Φαραντούρη. Ηταν ο πρώτος της δίσκος, σε ηλικία 17 ετών... «Ο Μίκης μού είπε, γράψε κάπου τη σημερινή ημερομηνία, το τραγούδι αυτό θα σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή. Είχε δίκιο! Και πού δεν το έχω τραγουδήσει...», ενώ συμμετείχε στην παρουσίασή του στην πρώτη μεγάλη λαϊκή συναυλία στο γήπεδο της ΑΕΚ το 1966. «Η λαϊκή συναυλία στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μου μένει αλησμόνητη, ήταν η πρώτη συναυλία σε γήπεδο. Ο Μίκης έκανε κι αυτήν την πρωτιά. Η μουσική του και τα τραγούδια του ήταν για τον πολύ κόσμο, ήθελε να βγει έξω από τις αίθουσες, που τότε ήταν για λίγους».


Θα ακουστούν επίσης ορισμένα από τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Οπως έχει αναφέρει ο ποιητής Γ. Ρίτσος, η πλειοψηφία τους γράφτηκε σε μια μέρα, «στις 16 του Σεπτέμβρη του 1968 στο Παρθένι της Λέρου, ύστερα από μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, με την παράκληση να μελοποιήσει κάτι δικό μου, ανέκδοτο... Δεν σκόπευα να δημοσιεύσω τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα" και είχα ζητήσει να μη μεταφραστούν και εκδοθούν, παρά μόνο να τραγουδηθούν. Αλλά να που τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν κιόλας σε διάφορα ντόπια και ξένα περιοδικά κι έχουν γίνει δύο γαλλικές μεταφράσεις... Ετσι, δεν υπάρχει πια λόγος να επιμείνω στην αρχική μου απόφαση. Και τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα" είναι αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη».

Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει και στον δίσκο «Τα τραγούδια του αγώνα». Ο Μίκης γράφει τα τραγούδια αυτά από τον Νοέμβρη του 1969 έως και τον Απρίλη του 1970, στο Βραχάτι - σε κατ' οίκον περιορισμό, στη Ζάτουνα - σε εξορία, κρατούμενος στο Στρατόπεδο Ωρωπού και τέλος ελεύθερος στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιείται η πρώτη ηχογράφησή τους. Σε αυτόν τον δίσκο συμμετείχαν η Μ. Φαραντούρη, η Μ. Δημητριάδη και ο Λ. Καραλής.

Σειρά έχουν τραγούδια από τον δίσκο «Σερενάτες» των Μ. Θεοδωράκη και Λ. Παπαδόπουλου, με ερμηνεύτρια την Μ. Φαραντούρη και ενορχήστρωση του Γ. Σπάθα. Στο σημείωμα του δίσκου οι δημιουργοί γράφουν: «Τα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι τραγούδια του ονείρου και του ταξιδιού, ερωτικά τραγούδια με τη μαγεία, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, αλλά και τον θρίαμβο του έρωτα. Είναι τραγούδια που ανάβλυσαν ατόφια, μέσα από ακριβές, μοναδικές στιγμές και ευτύχησαν να τραγουδηθούν από την Μαρία Φαραντούρη...».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τραγούδια από τον ξεχωριστό δίσκο «Τα Νέγρικα», καρπό της συνεργασίας της Μ. Φαραντούρη με τον Μ. Λοΐζο και τον Γ. Νεγρεπόντη. Τα «Νέγρικα» γράφτηκαν το 1966. Σχετικά με τη διαδρομή τους, αναφέρει ο Λοΐζος στο σημείωμα του δίσκου: «Παρουσιάστηκαν σε φοιτητικές συναυλίες της εποχής εκείνης. Για πρώτη φορά στη Φοιτητική Εβδομάδα της Ανωτάτης Βιομηχανικής με την Φαραντούρη και τον Ζωγράφο, για τελευταία φορά - 19 Απριλίου - στη συναυλία της ΕΦΕΕ με την Φαραντούρη και τον Σαββόπουλο. Μερικά απ' αυτά τα τραγούδια ακούστηκαν κατά καιρούς σε διάφορες μπουάτ. Τα "Νέγρικα" βγαίνουν τώρα για πρώτη φορά σε δίσκο, μια και η δικτατορία τα απαγόρευε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν κάναμε καμιά αλλαγή στη μουσική, ούτε και στον στίχο. Μια μικρή μόνο διόρθωση, αντί "τι θέλουν τα παιδιά μας στο Βιετνάμ" βάλαμε "...στα Βιετνάμ"».

Ο Βασίλης Γισδάκης

MANOLIS PAKIAS

Ο Βασίλης Γισδάκης
Την τιμητική του θα έχει επίσης ο δίσκος «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί».«Το τραγούδι ενώνει τους ανθρώπους. Αυτό βεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια του Ομέρ Ζ. Λιβανελί. Ακούγοντάς τα - μερικές φορές - δεν ξέρουμε πόσο ξένα είναι και πόσο δικά μας - ατράνταχτο κι αυτό στοιχείο αλληλεπίδρασης και κοινών μουσικών πηγών...», σημείωνε η Μ. Φαραντούρη για τη συνεργασία τους το 1982. Αλλά και ο δίσκος «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Μπρεχτ», που κυκλοφόρησε το 1979. «Τα τραγούδια του Μπρεχτ είναι ένα κολοσσιαίο έργο, που πέρα απ' τη μορφή του αυτή καθεαυτή, το περιεχόμενό τους είναι γνωστό. Ξέρουμε πόσο ανεκτίμητη είναι η προσφορά του και πόσο ικανά τα τραγούδια του να επαναστατικοποιήσουν και να διαμορφώσουν τον καινούργιο άνθρωπο», σημείωνε τότε η Μ. Φαραντούρη.

Από το πρόγραμμα της συναυλίας δεν θα μπορούσαν, τέλος, να λείψουν τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου και Σταύρου Ξαρχάκου.


Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης

RIZOSPASTIS

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαραντούρη και Λιβανελί στο Ηρώδειο(2023-08-30 00:00:00.0)
Βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο(2018-08-21 00:00:00.0)
Συναυλία για τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη(2014-08-10 00:00:00.0)
Δάκρυσε το μπουζούκι(2001-12-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-11-03 00:00:00.0)
Φωτεινές στιγμές δημιουργίας(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ