Η Ταϊβάν είναι «μια χώρα παγκόσμιας σημασίας, με παγκόσμιες συνέπειες, παγκόσμιο αντίκτυπο και γι' αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ασφάλεια της Ταϊβάν έχει επιπτώσεις με παγκόσμιο χαρακτήρα για όσους την θέλουν ασθενή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ την Παρασκευή από την Ταϊπέι, όπου συμμετείχε σε νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου στο νησί.
Η 6μελής αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, η οποία εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Δήλωσε δε πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να δώσουν ώθηση στις συμμαχίες τους και ότι συλλογικά μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τις απειλές που συνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τα οποία θέλουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη».
Στις δηλώσεις του ο Μενέντεζ επιδοκίμασε τον ρόλο της Ταϊβάν ειδικά στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών (μικροτσίπ) και σημείωσε ότι αν αλλάξει το καθεστώς που σήμερα επικρατεί στο νησί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Σχολίασε δε κατά τ' άλλα ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με την Κίνα, όπως πιστεύω ότι και η Ταϊβάν δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα».
Η αμερικανική αντιπροσωπεία προηγουμένως είχε επαφές στην Αυστραλία, δηλώνοντας σε τοπικά ΜΜΕ ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αυτήν την περίοδο συζητά για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.
Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ (π.χ. «South China Morning Post»), η αντιπροσωπεία εξέφρασε ανησυχία ότι οι Νήσοι Σολομώντα θα μετατραπούν σε «κινεζική ιδιοκτησία» αν προχωρήσουν τα σχέδια της Κίνας να αναπτύξει στρατιωτικές υποδομές εκεί, μετά και από τη νέα «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
Ακόμα, οι Αμερικανοί βουλευτές είπαν ότι επρόκειτο να βρεθούν και στην Ιαπωνία για «συζητήσεις σε βάθος» σχετικά με τη θέση της Ιαπωνίας στη «μεταβαλλόμενη δυναμική στον Ινδο-Ειρηνικό» και το πώς και εκείνη αντιλαμβάνεται τα δικά της συμφέροντα στην ασφάλεια.
Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, επανέλαβε ότι «η κινεζική πλευρά είναι αντίθετη σε κάθε μορφή επίσημων επισκέψεων μεταξύ ΗΠΑ - Ταϊβάν» και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «βαδίσουν περισσότερο σε επικίνδυνο μονοπάτι», προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο «θα πάρει ισχυρά μέτρα για την αποφασιστική υπεράσπιση της κινεζικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».
Σημειωτέον, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση της Ανατολικής Ζώνης του κινεζικού στρατού θα προχωρούσε την ίδια μέρα σε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, με πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη κ.τ.λ.
Το Τόκιο μεταβίβασε τις ανησυχίες του στη Μόσχα σχετικά με τις δοκιμές πυραύλων Κρουζ που πραγματοποίησε η Ρωσία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Γ. Χαγιάσι, την Παρασκευή.
Ο Χαγιάσι κάλεσε τη Μόσχα να «απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στη Βορειοανατολική Ασία», ενώ επανέλαβε ότι η Ιαπωνία «καταδικάζει σθεναρά» την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο δε υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Ν. Κίσι, είπε ότι η Μόσχα «στοχεύει να επιδείξει τη δύναμή της στην περιοχή της Απω Ανατολής» και τον «εκσυγχρονισμό της ναυτικής της δύναμης».
Την Πέμπτη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι δύο υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν επιτυχώς δοκιμή πυραύλων Κρουζ «Kalibr» από υποβρύχια θέση στα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Πρόσθεσε ότι περισσότερα από 15 σκάφη του στόλου συμμετείχαν στην άσκηση.
Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και πλοία που το συνοδεύουν διεξάγουν ασκήσεις με την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας...