Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες θωράκισης του κεφαλαίου

Κάλεσμα Σαρκοζί υπέρ του Μακρόν, ενώ η Λεπέν δηλώνει ότι δεν επιδιώκει αποχώρηση από την ΕΕ αλλά βελτίωσή της

Από διαμαρτυρίες στη δυτική Γαλλία χτες, σε περιοδεία του Μακρόν

Copyright 2022 The Associated

Από διαμαρτυρίες στη δυτική Γαλλία χτες, σε περιοδεία του Μακρόν
Τροφή για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χάρτη στη Γαλλία, όπως ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει και η τελική φάση της προεκλογικής περιόδου, μέχρι τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών (24 Απρίλη), όπου θα αναμετρηθούν ο επικεφαλής του (μεταρρυθμιστικού) «La Republique en Marche!» Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του δεξιού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν.

Προσπαθώντας να εκτονώσει τις αντιδράσεις για τις ανατροπές που έχει ήδη ανακοινώσει, ο Μακρόν είπε ότι μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αν ...«αισθανθεί» ότι «οι πολίτες έχουν μεγάλη αγωνία», λες και υπάρχει περίπτωση να μην έχουν αγωνία για κάτι τέτοιο. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στο επιτελείο Μακρόν υπάρχει «απόλυτη αποφασιστικότητα» για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, «αλλά θα υπάρξουν επιλογές ως προς τη συζήτηση των λεπτομερειών».

Από τη μεριά της η Λεπέν ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» που να περιέχει αποχώρηση από την ΕΕ, την οποία επικρίνει για «τη σημερινή της μορφή», ότι «λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο» και «πορεύεται με απειλές». Εξέφρασε δηλαδή τον προβληματισμό που υιοθετούν εδώ και χρόνια μεγάλα τμήματα του γαλλικού κεφαλαίου, χωρίς φυσικά να αμφισβητούν την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των ενδοαστικών διεργασιών είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ζαν - Λικ Μελανσόν, Μανουέλ Μπομπάρ. Απευθυνόμενος στον Μακρόν είπε ότι «αν θέλει πράγματι να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μας, πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα», ζητώντας μεταξύ άλλων δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το Συνταξιοδοτικό.

Δημοσκόπηση του Ifop πάντως εμφανίζει το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν έτοιμους να ψηφίσουν Λεπέν στον β' γύρο. Το 33% δήλωσε ότι επιλέγει Μακρόν, ενώ το 44% την αποχή. Οσον αφορά τους ψηφοφόρους της Βαλερί Πεκρές (των «Ρεπουμπλικάνων»), το 35% εμφανίζεται έτοιμο να ψηφίσει Λεπέν, άλλο ένα 35% Μακρόν και το 30% να απέχει.

Διχασμένοι οι «Ρεπουμπλικάνοι»

Η κατάσταση στους «Ρεπουμπλικάνους» είναι χαρακτηριστική των ενδοαστικών διεργασιών στη χώρα.

Ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην Πρόεδρος της χώρας και για χρόνια επικεφαλής της «Ενωσης για ένα Λαΐκό Κίνημα» (UMP, προγόνου των σημερινών «Ρεπουμπλικάνων»), ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «στις σημερινές συνθήκες τον μόνο που μπορεί να δράσει» με «ευρωπαϊκή αφοσίωση καθαρή και χωρίς αμφισημίες». Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «το συμφέρον της Γαλλίας πρέπει να είναι αποκλειστικός μας οδηγός» και μίλησε για «μία μεγάλη διεθνή κρίση, πιο περίπλοκη από ποτέ» και «μια νέα εποχή που αναγγέλλεται» και η οποία «θα χρειαστεί βαθιές αλλαγές». Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να βγούμε από συνήθειες και συλλογισμούς κομματικούς», καθώς επίσης ότι «το διεθνές πλαίσιο και οι οικονομικές συνθήκες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και θα επιβάλουν δύσκολες και επείγουσες αποφάσεις».

Σημειωτέον, διάφορες πλευρές επισημαίνουν ότι στον α' γύρο ο Σαρκοζί δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της υποψήφιας των «Ρεπουμπλικάνων», Β. Πεκρές, ενώ ορισμένα στελέχη που θεωρούνται «του περιβάλλοντος Σαρκοζί» είχαν τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μακρόν από τον α' γύρο.

Αλλοι «Ρεπουμπλικάνοι» έχουν άλλη γνώμη για τον β' γύρο. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ζιλ Πλατρ είπε ότι δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα Σαρκοζί, που «θα θέσει μια πλατιά διαχωριστική γραμμή στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων», και πρόσθεσε: «Ενα μέρος μας θα ακούσει την παρότρυνση του Νικολά Σαρκοζί να ακολουθήσουμε τον Μακρόν αν επενεκλεγεί, και άλλοι, ανάμεσά τους και εγώ, θα εκφράσουν τη γνώμη ότι η ανοικοδόμηση του κόμματός μας θα περάσει εκτός του στρατοπέδου του Μακρόν. Ισως είναι καιρός η ρεπουμπλικανική δεξιά να διαχωριστεί από τον Σαρκοζί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος(2022-04-21 00:00:00.0)
Νέα προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε κάλπικα διλήμματα(2022-04-16 00:00:00.0)
Μονομαχία για την υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων(2022-04-14 00:00:00.0)
Διαγκωνισμός για κάθε είδους στήριξη στο κεφάλαιο(2022-01-15 00:00:00.0)
Κόντρες για να διασωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2017-04-27 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση(2017-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ