Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα για την επιτυχία της μεγάλης μάχης

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Οχτώ μέρες έχουν μείνει μέχρι την πανελλαδική πανεργατική απεργία και τα συνδικάτα ανεβάζουν ρυθμούς, πραγματοποιώντας καθημερινά όλο και περισσότερες δράσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, με σκοπό να φθάσει πλατιά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, για να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς στις 6 Απρίλη, να είναι μαζικές και επιτυχημένες οι συγκεντρώσεις που απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Η 6η Απρίλη μπορεί να αποτελέσει τον σταθμό της αγωνιστικής έκφρασης της δυσαρέσκειας που όλο και φουντώνει μέσα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για την ακρίβεια που τα τσακίζει, για την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες συνολικά στον λαό.

Τα συνδικάτα προβάλλουν πλαίσια πάλης ανά κλάδους ή χώρους δουλειάς και ταυτόχρονα βάζουν μπροστά το γενικό πλαίσιο αιτημάτων που ενοποιεί τη δράση, συντονίζει τον αγωνιστικό βηματισμό, εμπλουτίζεται με βάση τα οξυμένα προβλήματα από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε όλα τα προϊόντα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Στην πορεία προς την απεργία αποκτούν κοινό βηματισμό όχι μόνο εργατικά συνδικάτα αλλά συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν σε συμμετοχή προκειμένου τα απεργιακά συλλαλητήρια να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τη συμμετοχή της στο απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 6 Απρίλη έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Να διαδηλώσουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικών, τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς στις 6 Απρίλη καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Κάλεσμα στις γυναίκες της βιοπάλης «να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και να συμμετάσχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη» απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 6 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει αποφασίσει η ΠΕΜΕΝ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου προετοιμάζουν τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τις επόμενες μέρες σωματεία και φορείς προγραμματίζουν μέρες δράσης στις γειτονιές έξω από σούπερ μάρκετ στις 2/4 και κινητοποίηση σωματείων έξω από τη ΔΕΗ στις 4/4.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, σύσκεψη με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες στον Εύοσμο, με πρωτοβουλία των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μετάλλου, ΣΕΤΕΠΕ (αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο).

Αύριο η συναυλία στην Κάτω Τούμπα

Στην πορεία προς την απεργία, το ΣΕΤΕΠΕ μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Ενωση Γονέων Δ' Διαμερίσματος και τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας (ΟΓΕ) προγραμματίζουν συναυλία αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα (τέρμα Μπότσαρη). Καλούν τον λαό της περιοχής να δώσει μαχητικά και μαζικά το «παρών» προκειμένου να διαδηλώσει ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και να απαιτήσει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου καλεί και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στη Θεσσαλία

Εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες και σούπερ μάρκετ πραγματοποιήθηκαν από σωματεία χτες το πρωί στη Λάρισα, ενώ το απόγευμα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου μετέφεραν το απεργιακό κάλεσμα στη συνοικία των Σουφλαρίων και στην πλατεία ΑΤΑ. Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου, γιαπιά, επισιτιστικά καταστήματα, σχολεία, στα δύο νοσοκομεία, ενώ το απόγευμα θα γίνει μαζική εξόρμηση στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου. Αντίστοιχες περιοδείες θα γίνουν αύριο στη Νεάπολη, στις 31 Μάρτη στη Φιλιππούπολη, την 1η Απρίλη στον Τύρναβο, στις 2 Απρίλη στο Αβέρωφ, στις 3 Απρίλη στους Αμπελόκηπους.

Απαιτώντας να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς και καταγγέλλοντας τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σήμερα στις 10 π.μ. συγκέντρωση έξω από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Ακόμα, με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12 μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Συνταξιούχων αλλά και το παράρτημα του ΠΜΣ πραγματοποίησαν σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν οι αγωνιστικές διεκδικήσεις, ενώ αποφασίστηκαν αγωνιστικές δράσεις καθώς και να απευθυνθούν σε συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών κ.λπ., προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ.., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει αντιπολεμική συναυλία με το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και την Επιτροπή Ειρήνης, ενώ τη Δευτέρα 4 Απρίλη, θα γίνει διαμαρτυρία στο κατάστημα της ΔΕΗ.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες περιοδείες σε γιαπιά, σούπερ μάρκετ, σε δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ αύριο, Τετάρτη, το παράρτημα του ΠΜΣ και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν αντιπολεμική συναυλία, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στον Βόλο πραγματοποιούνται επίσης περιοδείες σε εργοστάσια μετάλλου, σούπερ μάρκετ, σχολεία, χώρους του δήμου, διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει Γενική Συνέλευση, αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

«Παρών» από σωματεία και φορείς ΑμεΑ

Σύσκεψη σωματείων και φορέων σήμερα στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 1ος όροφος) οργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες

Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη).

Το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία του Δημοσίου σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στο Βαθύ.

Στη Χίο οργανώνεται σήμερα σύσκεψη σωματείων στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στις 6 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους αντιπροσώπους των συνδικάτων - μελών του και τις διοικήσεις τους στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, αύριο, στις 6.30 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού, τους αγρότες, σε σύσκεψη, αύριο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά αύριο στις 9 μ.μ. πραγματοποιεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής διοίκησης μαζί με το παράρτημα Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς καλεί σε σύσκεψη, αύριο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και Νέας Ιωνίας αύριο, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών και Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω και Μενιδίου στις 4 Απρίλη. Ακόμα σήμερα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο DIMAND στο Ελληνικό, με τον Γ. Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και την Πέμπτη στο εργοτάξιο της «Ιντρακάτ» στη Συγγρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Καβάλα Oil» και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας καλούν σε σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη αύριο, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 31 Μάρτη, και διευκολυντική στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που θα έχει προηγουμένως με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη την Πέμπτη 31 Μάρτη, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία, που επεκτείνονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ