Στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 89/48
Ενα επιπλέον βήμα κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω της εναρμόνισης της νομοθεσίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα και χτυπιούνται βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς εξομοιώνονται πτυχία πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με ΙΕΚ και διάφορα... ινστιτούτα.
Ως «πολιορκητικό κριό» για να φτάσει σ' αυτούς τους στόχους της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Οδηγία 89/48 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, χτες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία σε ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον βέβαια πιστοποιείται επαγγελματική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών, σύμφωνα με την Οδηγία 89/48.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορά τόσο τους Ελληνες πολίτες όσο και τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν στην Ελλάδα επάγγελμα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί.
Παράλληλα, με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται «Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Το ίδρυμα αυτό θα έχει ως αρμοδιότητα την αναγνώριση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος στη χώρα μας, όλων εκείνων που έχουν το δίπλωμα τριετούς φοίτησης.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν αφορά επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί, κτηνίατροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οπτικοί και νοσοκόμοι που έχουν ενταχθεί με άλλες Κοινοτικές Οδηγίες.
Μάλιστα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί το 1995 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γιατί δεν εναρμόνισε τη νομοθεσία της με την Οδηγία 89/48.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος όσοι πολίτες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ολοκληρώσει τριετή φοίτηση σε ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν αποκτήσει δίπλωμα που αποδεικνύει την επαγγελματική τους εκπαίδευση, μπορούν να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα στη χώρα μας. Δηλαδή, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τους το αρνηθεί.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έμμεσα αναβαθμίζονται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ, αλλά και διάφορων κολεγίων και ΙΕΚ σε πτυχιούχους ΑΕΙ, εφόσον μετεγγραφούν και φοιτήσουν για ένα ή δύο χρόνια σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. (Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε γίνεται διάκριση μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ). Ετσι, το ΔΙΚΑΤΣΑ δε θα μπορεί να αρνηθεί την αναγνώριση των πτυχίων αυτών ως ισότιμων με τα ελληνικά ΑΕΙ.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο σκληρή και ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια στρατιά φτηνού κι ευέλικτου εργατικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που θα είναι έρμαιο στα χέρια των πολυεθνικών.Είναι σίγουρο ότι το ΣτΕ θα έχει... πολλή δουλιά μ' αυτή την Οδηγία, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, στο άρθρο 16, απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού δικαίωμα ίδρυσης πανεπιστημίου έχουν μόνο πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.