Ο θεσμός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην εκπαίδευση προέκυψε από την ανάγκη αντικειμενικής πληροφόρησης των μαθητών για τις μορφωτικές και επαγγελματικές επιλογές στο μέλλον, αλλά εφαρμόστηκε για να εκμεταλλευτεί αυτήν την ανάγκη και να νομιμοποιήσει ύπουλα στις συνειδήσεις τις ταξικές επιλογές του καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας (σελίδα 10).
Συνεχίζεται ο αγώνας για τα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου από φοιτητές και καθηγητές σε συντονισμό με μαζικούς φορείς της Κέρκυρας, που συγκρότησαν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Πανεπιστήμιο. Η υπόθεση του Πανεπιστημίου αφορά όλο τον κερκυραϊκό λαό, τα ζητήματα της παιδείας αφορούν την κοινωνία ολόκληρη (σελίδα 11).
Ενταση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, που συμβάλει στη γοργή συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στη μεγέθυνση των μονοπωλίων. Οι εξελίξεις αυτές και μια σειρά άλλα θεσμικά μέτρα, που επέβαλε η κυβέρνηση στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οξύνουν τον ανταγωνισμό στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες οδηγούνται στο περιθώριο, πολλές από αυτές στην καταστροφή και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ΕΒΕ σπρώχνονται στην ανεργία (σελίδα 12).
Ανταγωνισμός και «απελευθέρωση» των αγορών, οδήγησαν σε αύξηση της ταχύτητας της συγκεντροποίησης και της συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Τα μεγάλα μονοπώλια εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και την ισχύ τους για να απορροφήσουν, να κλείσουν ή να εκτοπίσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους (σελίδα 13).
Χρόνο με το χρόνο, μεγαλώνει και η ακίνητη περιουσία που συγκεντρώνεται στα χέρια μιας όλο και μικρότερης ομάδας μεγαλοϊδιοκτητών - μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για τους μεγάλους κερδισμένους από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, που μεταφέρει εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζομένων στα θησαυροφυλάκια των μεγιστάνων του πλούτου (σελίδα 14).
Ακόμα κι αν ξεπεραστεί το επόμενο διάστημα η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η εργατική τάξη, οι άλλοι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, όπως ακριβώς δεν ωφελήθηκαν στο παραμικρό από τη φάση της οικονομικής ανάκαμψης που προηγήθηκε, έτσι και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα (σελίδα 15).